Velika šteta

Nevrijeme poharalo okolinu Teslića

19:02, 24.08.2019.
Izvor: ATV
Poplavljena domaćinstva, porušeni mostovi, mulj i smeće, tako danas izgleda Jelić Potok u Banji Vrućici, na koji se sinoć obrušilo snažno nevrijeme.

Sve je počelo oko ponoći, pričaju mještani. Prvo je udarila kiša a onda i vjetar. Bujični potok nosio je sve pred sobom. Kažu, ovakavo nevrijeme sa ovakvim posljedicama nisu zapamtili od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pričinjena je velika materijala šteta. 

"Vidite i sami, ušlo je u kuću, odnijelo je sve, svinjac, stoku, sve. Narod se okupio, ko šta može pomoći da saniramo i to. 

"Iznenada, ja ustala u pidžami budila sve njih, mogla je i mene voda odnijeti. Ne mogu ići kroz vodu i mene nosi, nismo ni spavali čitavu noć", pričaju mještani. 

Besana noć je i iza Kovačevića i Savića čija su domaćinstva, takođe, poplavljena. Na sve to, ostali su i bez vode. 

"Prekinulo je vodu, ne samo ja, sedam kuća, nemamo vode uopšte. Kod komšija je poplavilo, dužinom rijeke Jelića Potoka", rekao je Milan Kovačević. 

Voda je razorila dom i Slaviše Jelića koji je trenutno u inostranstvu. Okupila se rodbina kako bi spasila, što se spasiti može. Nedavno je renovirao kuću, a sada je sve uništeno. 

"Sad je sve uništeno. U donjem spratu je bilo pola metra vode, mi smo otvorili i čupamo sve što se može isčupati", istakao je Igor Jelić. 

U Civilnoj zaštiti kažu da je najgore prošao Jelića Potok i da obilaze teren kako bi utvrdili štetu. Otišli su i u blatnički kraj gdje je došlo do prekida putne komunikacije na nekoliko pravaca. Štete ima i u Vitkovcima. 

"Većih šteta imamo u Vitkovcima, zahvaćena je škola, saobraćajnice. A što se tiče blatničkog kraja Mladikovine, Ravan gdje su Borica i Vidovići tu su presjećeni putvi. Mladikovine jedna traka oštećena", naglasio je Dule Borić, šef Civilne zaštite opštine Teslić.

Štete ima i u Tesliću gdje su, većinom, poplavljeni podrumi. U Civilnoj zaštiti kažu da su cijelu noć radile i vatrogasne ekipe. Šteta je pričinjena i na gradskoj deponiji, gdje je bujica smeće iznijela i zatvorila put prema Doboju. 

Načelnik opštine poručuje se saniraju posljedice, a ne uzroci. Za štetu pričinjenu nevremenom krivi komunalnu nedisciplinu mještana i nedostatak reda u sječi šuma i najavljuje da će biti preduzeti koraci kako bi se stanovništvo osvijestilo da komunalni otpad treba da odlaže u za to predviđena mjesta. Kolika je ukupna materijala šteta, biće poznato u narednim danima.