Godišnjica

Nevesinjska puška se slavi i 144 godine poslije

  • 07.07.2019. 19:20

Prvi pucanj Nevesinjske puške odjekuje do danas. I nakon 144 godine svi znaju za harambašu Pera Tunguza koji je 5. jula 1875. ispalio metak u Bišini i s ostalim hajducima presreo turski karavan. 

Širio se plamen oslobodilačke borbe dok nije prerastao u Nevesinjski ustanak, a ubrzo i u Bosansko – hercegovački. Na junačka djela svojih pradjedova potomci su veoma ponosni.

“Ove na ovom mestu svake godine odajemo poštu i iskazujemo ogromnu zahvalnost našim prađedovima, vitezovima Nevesinjske puške, a Pero Tunguz, dični harambaša, mrijet neće dok naroda traje, jer narod ovog kraja čuva, pamti, voli i ponosi se svojom istorijom i tradicijom”, kaže Nataša Gligorić, praunuka Harambaše Pera Tunguza.

Ponosni su svi Nevesinjci što je baš iz njihovog kraja krenuo talas oslobođenja. Nakon Osmanlija, stigao je novi okupator – Austrougarska. Hercegovci se i njima nisu predali, pa su puške opet proradile. 

“Sigurno da je Nevesinjska puška bila putokaz mnogima i iz mlađih generacija i u Balkanskim ratovima, i u Prvom i Drugom svjetskom ratu i, naravno, posljednjem Otadžbinskom ratu i zbog toga je istorijski značaj Nevesinjske puške nemjerljiv i nevesinjskih, odnosno, hercegovačkih, ustanika koji su u to vrijeme zadivili ne samo Balkan, nego čitavu Evropu”, kaže načelnik opštine Nevesinje, Milenko Avdalović.

Nevesinjska puška je tada promijenila kartu Evrope. Hercegovci su dali doprinos u svim velikim oslobodilačkim borbama, tvrdi ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović. Srpski narod je vijekovima unazad pokazao koliko cijeni slobodu, poruka je iz republičke Boračke organizacije. 

“Hercegovački ustanak, kao i kompletna borba srpskog naroda je dokaz koliko je teško bilo živjeti na ovom prostoru, koliko je ovaj prostor zahtjevao ljude koji su bili spremni da se bore za svoju slobodu, da budu svoji gospodari i svoji na svome”, kaže predsjednik BORS-a, Milomir Savčić.

“Nevesinjci su narod koji je častan, hrabar, koji nikada u svojoj istoriji nije dozvolio daleko jačem neprijatelju da ga gazi i upravo rukovodio se onim svetim riječima cara Lazara da nije bitna kolika nas sila napada, već je važna svetinja koju branimo”, kaže ministar rada i boračko invalidske zaštite, Duško Milunović.

Obilježavanje 144 godine od početka Nevesinjske puške organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)