Bogdanić svečano otvorio taricionalnu smotru

Nevesinjska olimpijada - sabor tradicije i viteštva

  • 12.08.2018. 08:32

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić je na Trgu slobode u Nevesinju svečano otvorio 143. Nevesinjsku olimpijadu - sabor tradicije i viteštva.


"Vaša Olimpijada traje duže od Olimpijskih igara, i to jeste brend, ne samo vas ovdje, nego i cijele Republike Srpske. Svima koji učestvuju u Olimpijadi želim vitešku borbu i neka pobijedi najspretniji", rekao je sinoć Bogdanić. 

Ministar Bogdanić je pozdravio sve prisutne u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Željke Cvijanović. 

On je naglasio da, čuvajući tradiciju i kulturu, Hercegovci na ovaj način čuvaju cijelu Republiku Srpsku. 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da je posljednjih sedam dana u Nevesinju veoma svečano zbog Nevesinjske olimpijade, na koju su ponosni. 

"Potrudili smo se da se svi koji dođu ovih dana u Nevesinje osjećaju kao kod svoje kuće", rekao je Avdalović i dodao da je ovo jedina manifestacija na kojoj se, rame uz rame, takmiče amateri i profesionalci. 

Na otvaranju je priređen bogat kulturno–umjetnički program sačinjen od spleta folklornih igara i modernih plesova. 

Specijalna gošća večeri bila je vokalni solista i interpretator duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević. Zajedno sa njom nastupala je i domaća etno grupa "Simonida". 

Na otvaranju Olimpijade nastupio je narodni guslar Miroslav Šiljegović, kao i kulturno-umjetničko društvo iz Nevesinja, te nevesinjska plesna grupa "Lets dens". 

Na otvaranju su bili prisutni predstavnici Srpske pravoslavne crkve, narodni poslanici iz Srbije i Republike Srpske, te mnogobrojni gosti iz Srbije, Crne Gore i cijelog regiona. 

Centalna manifestacija sa konjskim trkama, sportskim, tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održana danas na Bratačkom lugu kod Nevesinja. 

Organizator Olimpijade je opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske.