Četiri dana nakon nevremena

Nevesinje i dalje bez struje, svijeće najtraženiji artikal

  • 26.02.2019. 19:26

Četvrtu noć zaredom Nevesinjci će dočekati u totalnom mraku. Olujni vjetar je napravio katastrofu na dalekovodnoj mrežu, pa struje u Nevesinju nema od subote ujutru. Agregati rade na sve strane, svijeće su najtraženiji artikal, a građani kažu da je opština u kolapsu.

"Problem je sve. Nemamo televiziju, škrinje ne rade, ne rade mašine, ne radi bojeler, ma ne radi ništa."
"Snalazimo se, agregat, svijeće, baterije."
"Imamo vodu stalno, pa je odmah drugačije." 
"Nikako je nikako. Šta vam je najveći problem? Pa problem je noć, veče ne možeš gledati TV, ne možeš ništa," kažu Nevesinjci. 

U Nevesinje slaba struja dolazi sa alternativnog voda iz pravca Berkovića. Iz Elektrohercegove poručuju da od danas struja stiže i iz pravca Mostara. Redukcije su stalne.

Da bi spriječili totalnu katastrofu u opštini nadležni su sve uradili da dovedu struju do vodovoda, ali i opšte bolnice u Nevesinju.

Načelnik razumije da je havarija na mreži ogromna, razumijevanje očekuje i od građana i moli ih za strpljenje.  Privrednici u Nevesinju su na mukama.  

"Ljudi se snalaze, mislim da su domaćinstva u prednosti u odnosu na privrednike. Privrednicima je mnogo teško, ja ih pozivam na strpljenje, naprosto ne možemo protiv jače sile. Priroda se poigrala još jednom sa Hercegovinom," rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje. 

Olujni vjetar je uništio stubove na mreži Elektroprenosa BiH. Do mjesta havarije u mostarskom selu Dračevice nije lako doći zbog nepristupačnog terena. Napravljeni su pristupni putevi, pa se očekuje da će kvar biti otklonjen do vikenda.  

"Pravi se pristupni put, ima nešto oko 800 metara do najbližeg stuba koji je vrlo nepristupačan, najveći će nam biti problem iznos konstrukcije. Radimo, plan je bio oko pet dana da će to biti završeno, međutim zbog vjetra i zbog okolnosti moraće se koji dan produžiti," kaže Veselin Milićević, rukovodilac TJ Elektroprenos BiH.

Nepostojanje alternativnih vodova, u Hercegovini je veliki problem. Zato iz Elektro-Hercegovine poručuju da „Elektroprenos BiH“ treba što prije da dovrši izgradnju 110 kilovoltne veze Gacko-Nevesinje i dalekovoda Veličani-Ljubinje, te sa kolegama u Crnoj Gori dogovori kvalitetnije održavanje dalekovoda 110 kilovolta Nikšić-Bileća.