Sporne nabavke dimovuka

Nešto se "dimi" u Vatrogasnom savezu Srpske

  • 17.07.2018. 19:31

Pod lupom Republičke inspekcije za zaštitu od požara našla se i nabavka "dimovuka" za izvlačenje dima iz zatvorenog prostora. Samo u prošloj godini za nabavku dimovuka izdvojeno je skoro 350 hiljada maraka sa računa Vatrogasnog saveza.

Interesantna je činjenica da su uređaji bili namijenjeni i opštinama u kojima ima mnogo više požara na otvorenom nego u zatvorenom prostoru i gdje vatrogasne jedinice nemaju ni najosnovniju opremu. Prema zaključku Glavnog republičkog inspektora za zaštitu od požara Radenka Popovića, ne samo da su dimovuci otišli tamo gdje ne trebaju, nego su mogli da se kupe i za manje novca. 

"Detaljno sagledan Plan utroška finansijskih sredstava sa posebnog računa Vatrogasnog saveza Republike Srpske za 2017. godinu iz kojeg se vidi unaprijed dogovorena oprema sa predstavnicima lokalnih zajednica i trgovačkih kuća, nerealna planirana sredstva za konkretnu vatrogasnu tehniku (izvršeno provjeravanje stvarnih cijena tehnike i vatrogasne opreme kod evropskih proizvođača), nametanje pod pritiskom i ucjenom nabavka nepotrebne opreme za određene lokalne zajednice (uređaji za izvlačenje pare, dima i gasova iz zatvorenih prostora- "dimovuka")", stoji u zaključku Glavnog republičkog inspektora za zaštitu od požara.

Tako ne misli predsjendik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković. Kaže da su dimovuci kupljeni po najnižoj ponuđenoj cijeni i prema potrebema lokalnih zajednica. 

"Pa on košta.. mi smo išli sa orjentaciono planskom vrijednost.. sve su planske vrijednosti za nabavku vozila i za nabavku druge opreme. Planske cijene u nekim projektima imamo sufinansiranje lokalnih zajednica. Ovdje smo mi predvidjeli plansku cijenu za taj komplet uređaja, ne samo dimovuka u tom kopletu od 18 hiljada maraka. A nabavna cijena je na tenderima, tamo gdje su već završeni realizirani projekti se kreće tamo negdje oko 13 i po, 14 hiljada maraka plus pdv", istakao je Stojaković.

Upitni su i tenderi preko kojih su se dimovuci nabavljali, gdje je gotovo uvijek prolazila jedna firma. Tendere raspisuju lokalne zajednice, i sa tim Vatrogasni savez nema nikakve veze, kaže Stojaković. Tendere za dimovuke jesu raspisivale lokalne zajednice, ali možda zato što su morale, dokazuje to i zapisnik sa radnog sastanka koji je organizovala Republička uprava civilne zaštite u aprilu ove godine.

"Nenad Milićević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Trebinja istakao je da treba povesti računa o raspodjeli sredstava Vatrogasnog Saveza Republike Srpske i da ne treba da dolazi do naturanja nabavke materijalno tehničkih sredstava od strane VSRS-a i tom prilikom je naveo primjer dimovuka. Zatražio je i on reviziju raspodjele sredstava i da se ispita zbog čega su lokalne zajednice sa područja Istočne Hercegovine tražile minimalna sredstva od Vatrogasnog saveza".

Sporna je i nabavka pumpi za izvlačenje vode u Prijeduru i Bijeljini za koje je izdvojeno nekoliko stotina hiljada maraka. Za taj novac mogla je da se kupi oprema u Istočnoj Hercegovini, gdje iz godine u godinu požari prave sve veće štete.