Putna infrastruktura

Nešić: Višemilionska ulaganja u Hercegovinu

  • 24.09.2018. 16:32

Na području Hercegovine će u ovoj i narednoj godini biti realizovane višemilionske infrastrukturne investicije koje će omogućiti bolju i bezbjedniju putnu komunikaciju, kao i otvaranje ovog dijela Republike Srpske prema ostatku Srpske i Srbiji, rekao je direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić.

On je istakao da je u planu investicija tog preduzeća za narednu godinu i kompletna revitalizacija putnog pravca Trebinje-LJubinje-Stolac, za koju će "Putevi Srpske" izdvojiti više od 20 miliona KM vlastitih sredstava. 

"Već smo sanirali šest najkritičnijih kilometara puta od Trebinja do LJubinja, a u narednim danima sa inženjerima `Puteva` obići ću i putni pravac za Stolac, kako bismo sagledali šta tu možemo prioritetno da riješimo, prije nego što krenemo u cjelokupnu rekonstrukciju te dionice", pojasnio je Nešić. 

Govoreći o investicijama na području Trebinja, Nešić je naveo da su u proteklom periodu "Putevi Srpske" finansirali rekonstrukciju ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca i 9. januar u koje je uloženo više od 350 hiljada KM, čime su ove saobraćajnice kompletno sanirane poslije skoro pola vijeka. 

U toku je, kako je rekao, izgradnja dijela istočne obilaznice sa kružnim tokom, koju ovo preduzeće finansira sa 900 hiljada KM, a biće puštena u saobraćaj do 20. novembra. 

Nešić je naveo da u dogovoru sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, u 2019. planiraju da počnu izgradnju velike obilaznice koja će sav teretni saobraćaj izmjestiti iz centra grada. 

"Izgradnja ove obilaznice podrazumijeva višemilionska ulaganja. Spojićemo magistralne pravce za Mostar, Dubrovnik, Herceg Novi, Nikšić i Bileću", rekao je Nešić. 

On je istakao da su značjna ulaganja planirana i na području ostalih istočnohercegovačkih opština i da je vrlo važno da se cijela Republika Srpska ravnomjerno razvija. 

"Lokalne zajednice kandidovale su prioritetne projekte, a njihova realizacija je u toku ili je u planu za narednu godinu", naveo je Nešić. 

On je rekao da će u Bileći biti izgrađen kružni tok kod spajanja magistralnih pravaca prema Trebinju i Nikšiću, kao i da će, nakon što opština završi izgradnju kanalizacione mreže, biti rekonstruisana glavna ulica za koju su "Putevi" već obezbijedili 150 hiljada KM. 

Prema njegovim riječima, na području Gacka biće rekonstruisan put prema Plužinama u Crnoj Gori, dok će tokom 2019. biti proširena dionica puta od tunela Čemerno do Vrbe. 

Nešić je naveo da je na području Nevesinja rekonstruisana Ulica Cara Dušana i urađen kružni tok ukupne vrijednosti oko 400 hiljada KM, te izgrađen most na Zovom dolu. 

"U narednih nekoliko dana počeće izgradnja putne spojnice ka Berkovićima i Gacku, čija je vrijednost oko 300 hiljada KM. Plan `Puteva` je i da saniramo Ulicu Miloša Obilića za čiju rekonstrukciju je novac već obezbijeđen", pojasnio je Nešić. 

Kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hercegovini, Nešić je istakao izgradnju novog puta od Broda na Drini do Šćepan Polja i Tjentišta, za koje se traži najpovoljniji model finansiranja.

"Vlada Srbije je obezbijedila 20 miliona KM, ali mi sada moramo da izdvojimo još 160 miliona KM kako bi izgradili cjelokupnu dionicu i prema Crnoj Gori i prema Tjentištu", rekao je Nešić.