Građani uznemireni

Nepoznati brojevi pozivaju građane BiH

  • 14.08.2018. 19:31

Nepoznati brojevi iz Slovenije i Estonije ovih dana pozivaju građane BiH. Prijave korisnika stižu na adrese skoro svih mobilnih operatera u BiH. Neki su čak prijavili i pozive iz Nauru-a, ostrva u Tihom okeanu.

To je zloupotreba brojeva, pa operateri poručuju da se na takve pozive ne treba javljati, niti uzvraćati poziv. Najčešće odzvoni samo jednom, ponekad i u kasnim večernjim satima, kažu oni koji su primili poziv.

"Par puta tamo iz Naurua, ili ne znam ni ja. To je bilo sad u skorije vrijeme. Prijavio sam to Mtelu prije mjesec dana".

"Ne, ne javljam se na te brojeve. Bile su i poruke i slično".
 
"Nije to ništa čudno danas. To ništa nije čudno. Ova tehnika danas, moguće je sve", pričaju građani. 

Zbog čega dolaze pozivi još se ne zna, ali nije prvi put da se tako nešto dešava, kažu iz Regulatorne Agencije za komunikacije. Poznat im je i ovaj slučaj, pa poručuju građanima da neobične pozive prijave svojim operaterima.

"Na taj način operater će moći blokirati taj poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju. Što se tiče nadležnosti agencije, agencija će u skladu sa svojim nadležnostima obezbijediti potrebnu podršku operatorima da se ovakve stvari dalje suzbijaju", istakla je Jovana Vučetić, Sektor za odbose sa javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH. 

Proteklih godina bilo je poziva i iz Afrike, ali su operateri reagovali tako što su blokirali sve prijavljene brojeve. Mnogi operateri su već obavijestili korisnike da ne nasjedaju na pozive sa  sumnjivih brojeva.

"Kompanija m:tel obavještava korisnike da budu pažljivi prilikom odgovaranja na propuštene pozive sa nepoznatih brojeva, budući da se telekom operateri u BiH u posljednjih nekoliko dana susreću  sa većim brojem ovakvih zloupotreba. Iako se primljeni pozivi, ukoliko se korisnici nalaze u m:tel mreži, ne naplaćuju, savjetujemo im da budu pažljivi i ne uzvraćaju pozive na sumnjive nepoznate brojeve, kako ne bi snosili neželjene troškove", saopštili su iz M:tel-a.

Ako učestali pozivi postanu uznemiravanje, prijavite policiji, poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ipak, kažu, o tome treba prvo obavijestiti operatere.

Ukoliko primite poziv iz inostranstva sa nepoznatog broja, ne javaljate se odmah. Dobro provjerite da to nije jedan od brojeva sa liste koji su prijavljeni operaterima. Ukoliko se pozivi nastave, operateri poručuju da im to i prijavite. 

,

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.