Natalija Trivić u Trebinju

Neophodna saradnja obrazovnog sistema sa potrebama tržišta

  • 15.02.2019. 19:25

Podrška talentovanim učenicima, pomoć područnim školama i dualno obrazovanje, stavljeni su među prve planove rada Ministartsva prosvjete i kulture. U posjeti Trebinju, ministrica Natalija Trivić posebno je naglasila neophodnost saradnje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta, kako ne bi dolazilo do nedostatka kadrova.

"Onaj kadar koji ćemo mi proizvoditi u našim školama, uslovno rečeno, jeste onaj koji treba da bude kreiran sa potrebama tržišta rada kako bismo zaposlili buduće generacije. Mi treba da razmišljamo strateški dugoročno, da znamo da sljedećih 20 godina, treba da proizvedemo kadrove koji će voditi Republiku Srpsku, a tu obrazovni sistem ne smije da posustane", istakla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Nadareni učenici moći će da svoje talente iskažu u Centru za talente u školi u Zgonjevu. U toku je izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa, kako bi sanacija objekta mogla da počne. 

"Mislimo da zajedno sa ministarstvom i gradom možemo naći način kako da oživimo tu školu, odnosno formiramo centar za talente ili istraživački centar, gdje ćemo na najbolji mogući način talentovanoj djeci i svim ostalim koji žele dati neke osnovne upute, odnosno zaraziti ih naukom i dati im neki alat koji će im koirstiti u životu i od kojeg će živjeti", istakao je Dragan Mrdić, direktor OŠ "Vuk Karadžić". 

Osim obrazovanja, Trebinje ima i uslove za razvoj kulture, jasan je stav ministarstva. Vlada Srpske od ove godine finansijski će podržati manifestaciju "Dučićeve večeri poezije". 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм