Neophodan hitan sastanak za rješavanje problema otpada na Drini

  • 04.01.2021. 12:39

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske hitno će inicirati sastanak sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad preduzeća "Hidroelektrana na Drini", rečeno je Srni u ovom Ministarstvu.

U Ministarstvu navode da je ovo dugogodišnji problem na koji Vlada Srpske već dugo upozorava.

"U nekoliko navrata smo pokušali organizovati tripartitni sastanak nadležnih ministarstava Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor", naveli su u Ministarstvu.

Najveći problem, tvrde u Ministarstvu, leži u rijeci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

"Bio je cijeli niz sastanaka sa direktorima hidroelektrana na tom području i sa načelnicima opština, sa nadležnim Ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori do sada nisu pokazali interesovanje za rješavanje ovog problema", istakli su u Ministarstvu.

Direktor "Hidroelektrana na Drini" Nedeljko Perišić izjavio je ranije da je na krunu brane u Višegradu pristiglo oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usljed pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad ovog preduzeća.

Perišić je rekao novinarima da je zbog velike količine vode koja je posljednjih dana prolazila rijekom Drinom došlo do pucanja gornje lančanice koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

"U gornjem toku rijeke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama rijeke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše rijeke Lim", dodao je Perišić.

Perišić je izrazio očekivanje da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Тагови: