Smrad guši Bijeljince

Nemoguć život pored deponije

  • 11.08.2018. 16:48

Suncu i visokim temperaturama stanovnici dijela Bijeljine se ne raduju, posebno mještani mjesne zajednice "Veljko Lukić", koji, kako kažu, ne mogu normalno da žive od nesnosnog smrada koji se širi s obližnje regionalne deponije.

Ogorčenje ne kriju i ističu da strahuju od ekološke katastrofe.

"Ne možemo od smrada izaći napolje. Ne smijemo prozore da otvorimo. Iznesem veš napolje i vratim ga ponovo na pranje jer se u njega uvuku neprijatni mirisi. Svaki dan je katastrofa, posebno ljeti, kada krenu visoke temperature. O baštama i voću da ne pričamo", rekla je mještanka ovog naselja Rada Milković.

U mjesnoj zajednici "Veljko Lukić" više od polovine stanovništva su izbjegli i raseljeni koji su se nakon posljednjeg rata nastanili u Bijeljini. Kupili su placeve i sagradili nove domove u želji da tu zauvijek ostanu. Ni slutili nisu, kažu, da će im se ovo dogoditi.

"Kada su nam govorili o projektu deponije, mnogo toga su obećali. Rekli su biće reciklažni otpad, prerada smeća i otpada, klanički otpad će se posebno lagerovati i slično. Međutim, od toga nema ništa. To su samo lijepe riječi i obećanja koja nisu ispunjena. Ova deponija je obično smetljište", očajna je Milkovićeva.

Nezadovoljstvo ne kriju ni njene komšije.

"Nama je strpljenje pri kraju i čini se da nikoga nije briga za ovaj problem. Mi ne možemo više da izdržimo. Nemamo gdje da idemo, ovdje smo sagradili kuće sanjajući bolji život, a šta smo dobili. Samo nesnosan smrad, koji nas guši godinama. Bojim se za naše zdravlje", priča Dragan Samardžić, koji živi u blizini deponije.

Da postoje zdravstveni problemi ovih stanovnika potvrđuje bijeljinski kardiolog Milica Lovrić.

"Posebno su na udaru ljudi koji imaju problema sa disajnim putevima, oni kod kojih je narušen imuni sistem, osobe koje imaju alergijsku sklonost i pacijenti sa kardiovaskularnim problemima", kaže ona.

U preduzeću “Eko-dep”, koje gazduje regionalnom deponijom, kažu da čine sve napore da bude smanjen intenzitet neprijatnih mirisa i tvrde da je mnogo bolje stanje nego prije četiri-pet godina.

- Svakodnevno prekrivamo deponovani otpad inertnim materijalom, a određenim sredstvima tretiramo manji nepokriveni dio deponije, sve s ciljem sprečavanja neprijatnih mirisa - rekao je direktor “Eko-depa” u Bijeljini Dragiša Marjanović.

Pomoć

Mještani MZ "Veljko Lukić", koji su se više puta zbog ovog problema obraćali nadležnima i pisali peticije, više ne vjeruju u obećanja. Kažu da moraju sami naći rješenje za ovaj problem. Nedavno im je pomoć obećana iz bijeljinskog SNSD-a. Gradski odbor ove stranke insistiraće na tome da bude izdvojen novac iz lokalnog budžeta da se deponija ugasi i preseli na drugo mjesto, ali i da se utvrdi odgovornost za ovaj promašeni projekat i sve njegove negativne posljedice.


 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм