Pale

Nema zaraženih, pod zdravstvenim nadzorom 119 lica

  • 23.03.2020. 10:26

U opštini Pale nema oboljelih od virusa korona, a 119 lica je pod nadzorom nadležnih službi, što je za deset više nego juče, ali ipak predstvalja manji dnevni rast broja lica pod nadzorom nego prethodnih dana, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Od deset osoba koje su od jutros, odnosno sinoć pod nadzorom, njih sedam je na područje opštine Pale došlo iz NJemačke, dok je dvoje lica stiglo iz Holandije, s tim što su poletjeli sa aerodroma u NJemačkoj, a jedno lice iz Južnoafričke Republike i njih će, po već ustaljenoj praksi, za vrijeme trajanja nadzorne mjere, kao i sva druga lica koja su odranije pod nadzorom svakodnevno obilaziti kontrolni organi, odnosno pripadnici opštinske Komunalne policije, kojima će po potrebi asistirati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Štab za vanredne situacije i dalje apeluje i upozorava sve građane koji su evidentirani i stavljeni pod zdravstveni nadzor da su obavezni da ispoštuju sve što im je naloženo od Doma zdravlja i kontrolnih službi, radi sopstvenog i zdravlja građana Pala uopšte.

Opštinski štab je juče popodne donio i nove naredbe koje su u potpunosti usaglašene sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, tako da je od jutros zatvorena Autobuska stanica Pale, dok se trgovcima dostavlja naredba o ograničenju kupovine osnovnih životnih namirnica za jedno lice, u kojoj su precizno navedene dozvoljene količine brašna, ulja, soli, šećera i sredstava za održavanje lične i higijene predmeta i prostora koje pojedinac može kupiti.

Takođe, apelovano je na građane Pala da se stave na raspolaganje starijim građanima u susjedstvu ili sustanarima u stambenim zgradama, kojima je zabranjeno kretanje, kako bi im mogli kupiti i dostaviti namirnice koje su im potrebne.

Istovremeno, građanima starijim od 65 godina, koji nemaju bližih srodnika ili poznanika koji bi im mogli učiniti ovu vrstu usluge sugerisano je da se isključivo telefonom obrate Crvenom krstu ili Centru za socijalni rad na brojeve 057/223-593 i 066/904-256, odnosno 057/201-129 i 057/201-121, svim radnim danima od 7.00 do 15 časova, kako bi bili angažovani volonteri koji će im besplatno dostaviti potrebne namirnice ili lijekove.

Centar za socijalni rad opštine Pale ovu aktivnost sprovodi sistematski, prima pozive, te na posebnom obrascu dostavlja informacije Crvenom krstu o licu, starosti, adresi, kontakt telefonu, potrebnim sredstvima, namirnicima i rokovima, te kratkim anamnestičkim podacima o svim važnim činjenicama.

Ova opštinska ustanova, u saradnji sa Savezom studenata Filozofskog fakulteta, koji su samoinicijativno iskazali zainteresovanost, obezbijediće potreban broj volontera za dostavu i dogovoreno je da ova studentska organizacija sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje Crvenom krstu opštine Pale.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Boško Jugović naložio je preduzećima u oblasti tekstilne industrije na području Pala da pokrenu proizvodnju zaštitnih maski i očekuje se da već tokom dana bude isporučen prvi dio od ukupno 5.000 interventno traženih maski, koje će biti dostavljene ovdašnjim ustanovama, preduzećima i službama koje su u svakodnevnom angažmanu.

Štab za vanredne situacije apelovao je na građane Pala koji idu na posao van teritorije matične opštine da svedu socijalne kontakte i kretanje na najmanju moguću mjeru i preporučio im da primjenjuju sve zaštitne mjere, kao i da tokom obavljanja poslovnih zadataka koriste sredstva za ličnu zaštitu.

Opštinski Štab čiji su članovi, praktično, u stalnom zasjedanju i komunikaciji danas će održati i novu sjednicu na kojoj će utvrditi da li se poštuju mjere predviđene jučerašnjom naredbom, te donijeti i odluku o određivanju prostora za smještaj lica za koje se utvrdi da su postupali suprotno mjerama kućne izolacije.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином