Republička uprava civilne zaštite

Nema straha od poplava u Republici Srpskoj

  • 05.02.2019. 19:05

Vodostaji rijeka od kojih su proteklih dana strahovali u Republici Srpskoj značajno opadaju, osim Save koja blago raste. Ipak, ne dovoljno da bi zadala probleme Bijeljini, Šamcu, Brodu, Kozarskoj Dubici i Srbcu. Tamo je Sava još ispod kote redovne odbrane od poplava. Zato nema mjesta panici, kažu iz Republičke uprave civilne zaštite. 

"Mi nemamo podatke koji ukazuju da bi bilo nekih drastičnih promjena, nemamo najave padavina itd.  Ali uvijek smo u radnijim periodima bili blagovremeno, od hidrometeorološkog zavoda, upozoravani, i to je jedan sistem koji funkcioniše već godinama. Mi uvijek na vrijeme imamo blagovremene informacije što se tiče događanja. I već sad možemo reći da predviđanja mogu biti, i mjere koje se preduzimaju znatno preciznije nego u ranijem periodu," rekao je Strahinja Rogić iz Republičke uprave civilne zaštite.

Od poplava je ovih dana strahovao i predsjednik Vlade Republike Srpske. Radovan Višković kaže da je sreća to što su veće poplave zaobišle Srpsku. Opštine koje su se ipak našle na udaru nabujalih rijeka, kaže lično će posjetiti. 

"Ovo što se desilo u Jezeru, Šipovu i još  nekim lokalnim zajednicama, nekim pojedinačnim domaćinstvima, koja su pretrpjela štetu. Juče su predstavnici Vlade bili u Jezeru, razgovarali. Mi ćemo to sagledati, vidjeti šta možemo pomoći. Vjerovatno u nekih par dana otići ću i sam u tu lokalnu zajednicu," kaže Višković. 

Iako Sava ne prijeti, Srpčani su u pripravnosti. Dušan Trifković dobro pamti 2014-u, a sa Savom se, kaže, nije igrati. Zato je obilazi i nekoliko puta na dan. 

"Do pola brda ovamo gore na kupalište gdje se kupamo, ljeti. Ovako ima gore jedna strana, i tu dođe. Ja kad nju vidim kroz prozor, eto nje, brzim vozom ona ide nama ovamo. A tu fali možda jedan metar da izađe na obalu," kaže Trifković. 

Opštinske vlasti tvrde da razloga za brigu nema. Radimo na uređenju kanalskih mreža i obnovi Vrbasko-savskog nasipa, kaže načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. 

"Mi smo spremni, a isto tako u okviru mogućnosti, da kažem, da se preduprijede, spriječe ili smanje štete od poplava, spremno ih dočekujemo. Ali uvijek nam, da kažem, visi za vratom ta činjenica da se štete nikada ne mogu potpuno izbjeći," kaže Dragosavljević. 

Spreman je i grad na Vrbasu. Gradske vlasti uradile su i kartu sa najkritičnijim tačkama u kojima može doći do poplava. To su nasalja Vrbanja, Debeljaci, Rekavice, Jagare, Krupa na Vrbasu i Krmine.