Niske cijene tovljenika

Nekontrolisani uvoz uništava svinjogojstvo

  • 21.11.2018. 19:25

“Ovo je najgora godina u svinjogojstvu u posljednjih 15 godina”, tvrde uzgajivači svinja. Niske cijene, velika količina uvoza bez kontrole, kupaca nikada manje. Da mogu, uzgajivači bi najradije preskočili ovu godinu. Milorad Cvjetković nam priča da već strahuje šta će sa svojih hiljadu svinja. Kaže, ako nastavi ovako, imaće velike gubitke od kojih se teško oporaviti. 

“Potražnja je opala 100 odsto. Unazad, ovih godina se prodavalo na veliko i po boljim cijenama. Sada su ti cijene od 120-130 kilograma do 2,7-2,8, maraka, teško prodati po tri marke. Vrlo teško funkcionišemo. Evo, ja sada dajem tovljenike po 2.4 marke. Gdje se ja mogu pokriti na 2.4 marke? To uvoz radi, borba je nikakva,” kaže Cvjetković.

Da masovni uvoz uništava domaću proizvodnju tvrde i iz Udruženja uzgajivača svinja Srpske. Svinjari su i više nego nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, kažu, dovedeni su na sami rub. Iz resora kažu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odmaže. Tvrde, na njima je da kontrolišu uvoz.  

“Niže klase, lošije hoću reći, što se tiče svinjskog mesa završavaju na našim tržištima i u kompletnoj 2018. je to povećano bliže za 25-27 odsto nego prošlogodišnji uvoz,” rekao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

“Ono što mi možemo da uradimo jeste da je Vlada Srpske dala određene podsticaje koji će biti vrlo brzo, tako da im olakšamo tu situaciju koja je teška. Međutim, sve dok imamo nekontrolisan uvoz, a trenutno ga imamo, to je teško da mi možemo da pratimo,” kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Svinjokolj je na pomolu, a potražnje nema. Sve se može kupiti gotovo, iako slabijeg kvaliteta, a kupci se opredjeljuju za meso s primamljivijom cijenom. Uzgajivači kažu, zaštita domaće proizvodnje bi im dobro došla. U suprotnom, prijeti im zatvaranje brojnih farmi.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина