Skoro godinu dana imaju tu mogućnost

Nekolicina građana u Srpskoj dobrovoljno uplaćuje penzije

  • 13.10.2018. 19:24

Skoro godinu dana građani Srpske imaju mogućnost da sami sebi uplaćuju novac za penzije i to u Evropski dobrovoljni penzijski fond. U tom periodu uglavnom su se za taj vid uplate opredijelili poslodavci iz privatnog sektora. 

U Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu vjeruju da je to dobar način da dodatno stimulišu radnike, a zbog poreskih olakšica i sami poslodavci imaju koristi.

“Prije svega su zainteresovani poslodavci dominantno iz privatnog sektora u odnosu na javni jer je to način da oni stimulišu svoje zaposlene, svi smo svjedoci da sve više ljudi ima problema sa radnom snagom i da ima potrebe da zbog odliva radne snage dodatno ih stimulisati", kaže Gordana Drobnjak, izvršni direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Nešto je manji broj pojedinaca koji su se odlučili sami pobrinuti za svoje penzije. Iz Fonda kažu da je riječ uglavnom o onima koji su finansijski pismeniji ali da bi u roku od 3 do 5 godina taj broj mogao biti veći. Prednost dobrovoljnog fonda je što i oni koji su redovni osuguranci mogu sami sebi da uplacuju penzije dok u Fondu PIO nije tako. 

Redovni osuguranici ne mogu biti i na dobrovoljnom osiguranju. Zato je prema podacima PIA oko 878 osiguranika koji su se odlučili da sami sebi uplaćuju penzije.

"To je trend blagog porasta da smo prošle godine na ovaj datum imali 32 korisnika manje, inače ustaljen je broj posljednjih 3,4 godine i kreće se od 820 do 960", kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Dobrovoljni osiguranici u Fond Pio mjesečno moraju izdvajati oko 147 maraka i taj iznos se određuje u zavisnosti od prosječne plate u Srpskoj. Dok u dobrovoljni Evropski fond iznos i koji poslodavac ili pojedinac uplaćuje može biti od 10 do 100 maraka plus poreske olakšice.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)