248 zatražilo azil

Neki hoće i da ostanu: Banjaluka na ruti migranata ka željenoj destinaciji

  • 17.10.2018. 19:20

Bihać, Bijeljina, Zvornik, Sarajevo, Gradiška, mnoga druga mjesta u Bosni i Hercegovini, a odnedavno i Banjaluka migrantima su postali svakodnevna ruta do željenih destinacija, a to su zemlje zapadne Evrope. Kroz Banjaluku ih je prošlo na stotine, a prema podacima Službe za poslove sa strancima, njih 248 od početka godine potražilo je azil.

Na teritoriji Banjaluke od januara do septembra pronađen je 221 migrant. U martu njih 13, maju 1, junu 22, julu 128, avgustu 32 i septembru 25 migranata.

U Republici Srspkoj u prvih devet mjeseci ove godine broj evidentiranih migranata je 3.256. Najviše ih je pronađeno na području Bijeljine, čak 42,4%, te na teritoriji Zvornika 14,4%.

Kada je riječ o teritoriji čitave Bosne i Hercegovine od početka godine do danas, Granična policija i Služba za poslove sa strancima otkrili su i registrovali 18.624 migranta.  

Migranti u Republiku Srspku najčešće dolaze iz Pakistana, njih skoro polovina, zatim iz Sirije, Irana i Iraka, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Većina ih nije imala nikakve dokumente, pa je porijeklo zaključeno samo na osnovu njihovih izjava. Bez onih koji im olakšavaju dolazak u BiH, broj migranata bio bi znatno manji, kažu iz MUP-a RS.

"MUP RS je Tužilaštvu BiH ove godine podnijelo ukupno 27 izvještaja protiv 30 lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo krijumčarenja lica, a na štetu 120 migranata, jer se ova lica sumnjiče upravo da su pomogla migrantima da pređu našu granicu", kažne Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS. 

Nakon podnošenja zahtjeva za azil Službi za poslove sa strancima, migranti dobijaju potrvdu koja važi 14 dana i u tom periodu moraju podnijeti zahtjev Ministarstvu bezbjednosti BiH. Iz službe kažu da mali broj migranata svoj zahtjev dostavi ministarstvu. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.