Inspekcija pronašla nedostatke

Neispravni ventilatori, fenovi i produžni kablovi opasni po život

  • 30.07.2018. 19:48

Ventilator, fen za kosu, produžni kabl ili kuvalo za vodu mogu vas doći glave ako ne pazite. Najbolje što može da vam se desi ako ste kupili jedan od aparata sa liste opasnih po život, jeste da ne radi, jer ste tako sebi spasili život.

Kod svakog je uočena opasnost od izazivanja strujnog udara zbog neusklađenih naponskih granica ili neispravnih kablova.  Republička tržišna inspekcija je tokom redovne kontrole otrkila više od 60 spornih aparata koji su odmah uklonjeni iz prodaje. Oni koji su već kupili  neke od tih proizvoda trebaju odmah da ih vrate , poručuju iz Agencije za nadozor tržišta BiH. Svima koji su ovo ljeto odlučili da se rashlade uz ventilator izvjesnog kineskog proizvođača, stiže posebno upozerenje.

"Inspekcija je naložila mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta, obavještavanje potrošača i uništavanje proizvoda.Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da isti odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili", napominju u Agenciji.

Za tzv. "podvale" neispravnih aparata  znaju i građani. Opreza nikad dosta, pa zato, kažu, kupuju samo provjereno.

Inspekcija je "češljala" redom, pa je tako pronađeno i skoro 300 proizvoda za kućnu upotrebu bez deklaracije i uputstva za upotrebu. Nakon što su uklonjeni nedostaci, ponovo su vraćeni u prodaju. Oni za koje se utrdilo da su opasni po život bilo je samo jedno rješenje- hitno ukanjanje.

"U onim slučajevima gdje se utvrdi da rizik predstavlja  oštećenje zdravlja ljudi ili ugrožavanja njihove bezbjednosti kao što je recimo rizik od izazivanja požara, strujnog udara ili neadekvatna zaštitna funkcija.  U tim slučajevima i uništavanje i povlačenje takvih proizvoda sa tržišta", izjavila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Sa tržišta BiH povučeno je 30-ak opasnih fenova, isto toliko produžnih kablova i oko 10-ak ventilatora. Svi su bili opasni po život.

Zato kada kupujete pojedine aparate dobro otvorite oči, da ne biste morali da lijepite kablove izlir trakom. Jer kod onih neispravnih ni to neće pomoći.

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.