Crveni krst

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze 

  • 14.09.2018. 11:49

U Republici Srpskoj od danas do 21. septembra biće organizovane brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, s ciljem podizanja svijesti stanovništva o ovoj bolesti, rekla je Srni koordinator za zdravstvenu djelatnost u republičkom Crvenom krstu LJiljana Gluhović.

Ona je dodala da se Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, koju organizuje Crveni krst Srpske, obilježava ove godine pod sloganom "Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju". 

"Tuberkuloza je u blagom opadanju, a tačne informacije o broju oboljelih može dati Zavod za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske", navela je Gluhovićeva. 

Ona je navela da će na trgovima i najprometnijim ulicama biti organizovano mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, te da će volonteri i aktivisti obavljati preglede stanovništva, posebno u ruralnim naseljima. 

Gluhovićeva je dodala da će volonteri posjetiti grudna odjeljenja u bolnicama, oboljele koji su na kućnom liječenju i uručiti im skromne poklone. 

Za ovu priliku štampani su plakati i markice, ističe Gluhovićeva i apeluje da stanovništvo kupi markice, jer tako pomaže aktivnostima Crvenog krsta Srpske u okviru Programa borbe protiv tuberkuloze. 

Za socijalno-ugrožene kategorije stanovništva Crveni krst Republike Srpske je obezbijedio po 14 paketa hrane za svaku opštinsku organizaciju, koji će biti uručeni krajnjim korisnicima. 

Tuberkuloza je hronična zarazna bolest koja i dalje predstavlja važan uzrok prerane smrti i u zemljama u razvoju i u industrijski razvijenim zemljama. Iako smrtonosna, ako se na vrijeme prepozna i liječi, tuberkuloza je u potpunosti izlječiva, može se spriječiti i kontrolisati. 

Crveni krst u narednih sedam dana želi da što detaljnije informiše stanovništvo o tuberkulozi da bi na vrijeme mogli prepoznati simptome i javiti se ljekaru jer je njeno liječenje najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze. 

Cilj je podizanje svijesti o tuberkulozi i promjeni stavova i ponašanja u vezi sa tuberkulozom, posebno kod ugroženih grupa stanovništva - raseljenih lica, Roma, učenika u osnovnim i srednjim školama.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)