Godišnjica bombardovanja

Ne želimo u NATO - poručuju porodice stradalih

  • 09.09.2019. 19:20

Daćemo svoje živote samo da ne idemo u NATO. To su poruke majki čija su djeca stradala od NATO bombi.

Zora Vuković, danas je u Istočno Sarajevo, na obilježavanje, došla iz Banjaluke. Još se sjeća tog 11. septembra 1995. godine i posljednjeg razgovora sa sinom Borisom koji je bio na releju Čvorište, u Mrkonjić Gradu.

"Tad je baš sa mnom razgovarao telefonom, veza se prekinula, nismo znali šta je, međutim tad su naletjeli avioni - bombardovanje. Ako treba mi ćemo svoje živote dati, ali da ne idemo u NATO, jer ja neću da moja unuka koja je rođena sedam mjeseci poslije njegove smrti da doživi isto što i ja", kaže Zora Vuković.

Baš na današnji dan Mirjana Galinac ostala je bez ćerke i sina. Radmila i Radenko Galinac vraćali su se sa sahrane brata, kada se na njih sručila bomba, a zatim i topovski rafal. Preživio je samo vozač Borislav Kondić. Galinci su prve nedužne žrtve čiji je datum i uzet za Dan sjećanja. 

"Troje sam djece izgubila, dvoje od NATO pakta, a na 15 dana mi poginuo prvi na Trnovu i nakon 15 dana NATO bombi i ćerka i sin", prisjeća se Mirjana Galinac.

"Ponovo je avion nadletio i sa topom od 20 mm pogodio je vozilo na tri mjesta, jer je pretpostavio ako je još neko ostao u autu da ga uništi", rekao je Borislav Kondić.

NATO bombe padale su i oko vojne bolnice "Žica". U bolnicu su pristizali i žene i djeca. Imali su vojnu intervenciju koja nije bila potkrepljena od zvaničnih međunarodnih institucija, već samoinicjativna odluka NATO-a - zna to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Zato, cijela kampanja koja se vodi u Sarajevu, za Dodika je razumljiva.

"Razumljivo je da Muslimani hoće NATO, jer NATO je njima pomogao, ali isto tako moraju da razumiju da isto tako mi Srbi nećemo NATO, što je nas tada bombardovao kada je nama bilo važno i kada smo se borili za našu slobodu, a oni su stali na stranu Muslimana", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da Srpska neće ni u jedan vojni savez bez Srbije i da Srbi neće nikada ići jedni na druge, samo jedni uz druge - jasna je poruka iz Republike Srpske, koja se danas sjeća svojih žrtava NATO agresije.