Najstresnija situacija u životu

Ne dozvolite da razvod braka utiče na djecu

  • 14.09.2019. 11:35

Razvod braka je jedna od najstresnih situacija u životu za bračne supružnike, ali i za djecu.

Najčešće, dok se supružnici svađaju i pokušavaju da istjeraju po svome, ispašta dijete. Razvod shvataju kao gubitak jednog roditelja, ili biranje strane na čijoj će biti. To uopšte ne mora tako biti, kažu psiholozi. Stanje prije razvoda je stresan period i potrebno je da se priča sa djetetom kako bi to podnjelo na što bezazleniji način.

"Sama ta situacija razvoda treba da se predstavi na način da tu prestaje brak, ali ne prestaje roditeljstvo. Ne samo verbalno, već zaista da roditelji kada se razvedu, da zaista imaju ideju da se razvodi brak, a da se jedan od roditelja ne razvodi od djece, već i da postoji kontuiran odnos oba roditelja sa djecom, da se roditelji trude da ne pričaju ružno protiv onog drugog partnera, jer najčešće u početku je prisutan bjes, nezadovoljstvo, ljutnja", kaže Irena Spasojević, psiholog.

Bez obzira na to koliko dijete ima godina, roditelji bi trebalo da mu objasne  na adekvatan način  novonastalu situaciju, savjetuju psiholozi. Dijete do pet godina ne razumije da se roditelji razvode, već samo da mama i tata ne žive zajedno. Stariji od deset godina imaju pravo da izraze želju sa kojim roditeljem žele da žive. U Centru za socijalni rad Banja Luka kažu da pokušavaju na što bolji način olakšati djeci ali i partnerima stresan period života.

"Centar za socijalni rad kao organ starateljstva nastojimo da što manje djecu dodatno da kažem stresu traumatizaciji izlažemo kada je u pitanju razvod njihovih roditelja, odnosno u situacijama kada je to neizbježno i kada moramo, kada je neophodno da čujemo njihovo mišljenje, eventualno obavljamo procesne radnje koje su neophodne za dostavljanje mišljenja koji dostavljamo na zahtjev suda kada je postupak razvoda već u toku, kod Osnovnog suda u Banjaluci", kaže Tanja Đakušić, socijalni radnik.

Djeca mogu da budu osuđujuća, da se ljute na roditelja koji je pokrenuo brakorazvodni postupak. Zbog toga prikrivanje problema nije izlaz i rješenje, već razgovor. Ukoliko majka i otac ne mogu da da objasne novunastalu situaciju i imaju određene probleme sa djecom, najbolje je da se obrate stručnom licu. Razvod je težak period, ali može dobro proći, ako se razgovara na vrijeme.
 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.