Đavolji trougao

Navigacija vodi u blato i minsko polje: U ovom dijelu Teslića svako malo neko zaluta

14:39, 23.02.2020.
Izvor: Srpskainfo.com
U slučaju da više vjerujete navigaciji nego saobraćajnim znakovima, a krenete na put prema Tesliću, mogli biste da upadnete u već poznati Đavolji trougao gdje se mjesečno izgubi bar jedan vozač.

Mještani koji žive u blizini, šale se da će njihovo mjesto postati popularnije od Bermudskog trougla, jer kako kažu na sreću svi vozači iz Đavoljeg trougla se vrate živi i zdravi, ali to se ne može reći i za njihove automobile.

Ovo mjesto se nalazi između Teslića, Žepča i sela Blatnica. Zbog ovih slučajeva do sada je više puta reagovala i policija koja je zajedno sa mještanima spasavala vozače.

Mještani Teslića pričaju da se na ovom putu gube vozači koji su u prolazu kroz njihov grad, a koji slijepo vjeruju navigaciji.

-Postoji neki problem sa mapama na navigaciji i vozači kada krenu za Žepče, navigacija ih usmjeri doslovno na šumski put. Neki vozači shvate da je to pogrešan put i vrate se, a neki od njih nastave i zatim znaju i do deset kilomtara voziti kroz šumu – ispričao je naš sagovornik. Kaže, vozači se obično tu zaglave, a onda nastaje još veći problem. Tu nema signala za mobilni telefon, a u blizini su i minska polja.

-U zadnjih samo par mjeseci u našem trouglu do sada su se izgubili Kanađanin, Slovenac, vozač iz Gradiške i mnogi drugi. Na sreću svi su živi i zdravi vraćeni na glavni put – kaže jedan od mještana. Ističe da to mjesto već sad svi zovu Đavolji trouga, a u šali kažu da će predložiti načelniku da to mjesto uvrste u turističku ponudu njihovog grada.

Posljednji koji je skupo platio vjerovanje navigaciji je Slovenac kojeg će posjeta Đavoljem trouglu koštati nekoliko hiljada maraka. Slovenac je poslom bio u BiH, a problem je nastao kada je krenuo u Žepče preko Teslića. Navigacija ga je uputila na šumski put, a on je skrenuo ne sluteći gdje će završtiti.

Tako je vozio i vozio, skoro deset kilometara ušao u šumu, gdje je upao u šumsko blato i uništio vozilo. Dalje nije mogao, a nije imao ni signala na telefonu.

On je zatim pješačio pet kilometara kako bi našao signal za telefon i pozvao pomoć. Prvi koji mu je u pritekao u pomoć bio je Darko Stojčinović koji ima svoju šlep službu.

On je za Srpskainfo ispričao da su ga 20. feburara oko 12 časova pozvali i rekli da je vozač zalutao na tom dijelu puta i dali mu njegov kontakt.

-Vozilom “audi A4” on je skreno na makadamski šumski put koji je u jako lošem stanju i vozio je tako dok se nije zaglavio. Probušila mu se guma i rezervoar, pa nije mogao dalje. On se zatim nekoliko kilometara vratio pješke da nađe signal za telefon. Tada me nazvao i navodio telefonom kako da dođem do njega, ali nije znao da objasni. Dugo smo ga tražili, ali sam sebi rekao da neću odustati dok ga ne nađemo – kaže Stojčinović. Ističe da ga je poslije četiri sata našao, a da je Slovenac bio umoran i uplašen, jer je bio sam u šumi, a baterija na telefonu mu se već praznila. Zatim odveo do njegovog vozila.

-Zakačio sam ga za džip i polako ga izvlačio, ali je bilo teško jer je bilo blato, a na vozilo probušena guma. Kakav je bio put, najbolje govori da sam se i ja sa džipom zaglavio. Zatim mi je pukla sajla na vitlu, pa sam ga zakačio za kuku, ali se i ona otkinula. Vidio sam da ga neću moći izvući, pa sam zatim pozvao prijatelja Slavišu Cvijetića koji takođe ima šlep službu, a on je poveo još jednog druga – pojašnjava Stojčinović. Kaže da su zatim sačekali policiju i sa tri džipa se uputuli opet u šumu prema “audiju”, te su poslije nekoliko sati uspjeli izvući vozilo na put.

-Već je bila pala noć, bili smo jako umorni i prljavi, ali srećni i zadovoljni što smo spasli tog čoveka koji nije prva žrtva navigacije – ističe Stojčinović. Prije njega se izgubio kamiondžija iz Gradiške, kojeg su poslije nekoliko sati potrage policajci našli pored minskog polja.

Akcija spasavanja stranih turista koji su zalutali u Đavoljem trouglu bila je i u avgustu 2018. godine. Tada je policiji prijavljeno da su nestali državljanin Kanade i tri Poljaka. Policija ih je satima tražila, da bi ih kasnije našla u toj šumi u potpuno uništenom vozilu. Oni su idući šumskim putem probušili sve četiri gume, karter, rezorvoar i “spržili” kvačilo.

Amerikanac je kasnije izjavio da su se prepali jer su znali da u toj šumi ima vukova i medvjeda i zahvalio se policiji koja ih je ubrzo našli.

Poplave

Na starim kartama bivše Jugoslavije ovaj regionalni put Teslić -Zenica bio je ucrtan kao da postoji, pa se pretpostavlja da je zbog toga stavljen na navigaciju.

Međutim, mještani kažu da taj put nikada nije bio asfaltiran, niti se koristio za putničke automobile.

-Kiše i poplave su ga do kraja uništile, sada samo traktorom se može ići tim putem – rekao je jedan od naših sagovornika.