Obilježiti dan sjećanja

NATO ubio na hiljade Srba: Njihovu žrtvu dostojno obilježiti

  • 26.08.2018. 19:00

NATO je izvršio agresiju nad Republikom Srpskom bacajući bombe sa tri tone osiromašenog uranijuma. Gađali su vojne, ali i civilne objekte. Poginulo je na hiljade ljudi, a od malignih bolesti i danas ljudi umiru. 

O tome je seriju tekstova napisala i Novinaska agencija Republike Srpske. Šef dopisništva u Istočnom Sarajevu Goran Maunaga i danas se sjeća ubistva brata i sestre Galinac.

"Neposredno nakon bombardovanja naišli su brat i sestra Galinac i zaustavili automobil, jer nisu mogli preko mosta zato što je bio srušen, bio je prvi mrak, upalili su farove, pilot je napravio polukrug, vratio se i bacio bombu na njih dvoje, i treći pu se vratio i mitraljirao", rekao je Goran Maunaga, šef dopisništva SRNA-e u Istočnom Sarajevu.

Inicjativu za obilježavanje dana stradanja Srba od NATO bombardovanja podržaće i SNSD. U Palama će biti za deset dana održana prva konferencija o stradanju Srba od NATO bombi, a uskoro će biti pokrenuta inicjativa za uvrštavanje datuma u istorijski kalendar značajnih datuma RS. 

“Podržavam inicjativu o obilježavanju srpskog naroda od NATO agresije na RS, i potrebe da žrtve NATO agresije ne budu zaboravljene, s tim najavljujem i prijedloga koji ćemo uputiti Odboru za obilježavanje i njegovanje tradicije u Vladi RS da se utvrdi dan sjećanja na žrtve i da se taj datum utvrdi u istorijski kalendar značajnih datuma za RS i želim da vas informišem da sam imao razgovore o ovoj temi sa predsjednicom Vlade i da imamo podršku gospođe Željke Cvijanović, baš kako je to SRNA započela i da ćemo imati podršku Vlade RS", kaže Staša Košaraca, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

“Opština Pale je dobila od predsjednika RS Milorada Dodika 500 hiljada maraka za izgradnju muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata i u tom muzeju i tu se mora naći mjesto za obilježavanje ovakvog događaja", rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Odluka Narodne skupštine RS je vojna neutralnost, iako, u Sarajevu, teku pripreme za održavanje vojne vježbe NATO-a i Oružanih snaga BiH, na Manjači. Staša Košarac, postavio je poslaničko pitanje da li se nastavilo da radi na tim pripremama, ali potvrdan odgovor dobio je samo u usmenoj formi.
 
“ Mislim da Mladen Ivanić treba da se probudi, vrijeme je da traži da se to zaustavi, imamo pouzdane informacije da je u kontaktu sa ambasadorom SAD-a je tražio da se to pitanje ne otvara, jer mu može štetiti njegovom rejtingu i predizbornoj kampanji, a da nije preduzeo da se stavi van snage jedna takva odluka", kaže Košarac.

Vlada Srbije već odavno ima datum posvećen žrtvama NATO bombardovanja. Republika Srpska svoj datum mogla bi da dobije ove godine. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм