Višemilionska ulaganja

Nasipi čuvaju Srbac od poplava

  • 31.12.2018. 19:30

Srpčani ubrzano rade na sistemu odbrane od poplava. Sanira se vrbasko-savski nasip, obnavljaju se crpne pumpe i time se smanjuje rizik od poplava koje su Srpcu u proteklim godinama nanijele višemilionske gubitke. U toku su radovi na povećavanju visine trenutnog nasipa. Pet kilometara savskog i četiri km vrbaskog nasipa značajno će umanjiti štete u Srpcu, tvrde iz Opštine

“Kada su u pitanju plavni talasi koji se kod nas, u našem području, događaju relativno često, nadamo se da se to nikada neće ponoviti, ali u svakom slučaju, na ovaj način smo spremni da se odbranimo i ako se ponovi tako visok vodostaj,” rekao je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Prisjećajući se katastrofe koju su preživjeli 2014. godine, građani kažu, ne ponovilo se. Tvrde, nasip će im značiti sigurnost, biće im od ogromne koristi.

“Od poplava zaštitiće se grad i ulice, koje su blizu grada.”
“To je prava stvar, jedva čekamo da se to uradi.”
“Mnogo znači, mnogo znači. I sigurnost, i drugi prinosi,” rekli su Srpčani.

Za sanaciju 9.2 kilometra nasipa izdvojeno je oko 3,1 milion maraka, dok je za dosadašnje radove na sistemu odbrane od poplava u Srpcu ukupno izdvojeno oko 8,8 miliona maraka.

“Revitalizacija nasipa znači garanciju mještanima koji žive uz plavno područje. Čitav projekat revitalizacije obuhvata 65 kilometara nasipa za šta će iz budžeta biti izdvojeno 26 miliona maraka," kaže Dragosavljević.

Тагови: