Vladika Fotije

Narod treba da živi u skladu sa crkvom

  • 13.10.2018. 13:19

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da narod treba da živi u skladu sa svojom crkvom, a da oni koji ga vode treba da budu na putu svetosavlja i pravoslavlja.

Vladika Fotije je na obilježavanju 20 godina od osveštanja Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama rekao da je to siguran put ka Carstvu nebeskom. 

"Svetosavlje i pravoslavlje - to je naš put koji je siguran i tim putem sigurno idemo ka Carstvu nebeskom", rekao je vladika Fotije nakon što je služio Svetu arhijerejsku liturgiju pred sutrašnju slavu ovog hrama. 

Vladika Fotije je rekao da je prije 20 godina, kad je građen hram, vladalo mišljenje da je mali, ali da se, kaže on, danas pokazalo da je to jedan veliki i veleljepni hram. 

"Veliki broj ljudi u crkvi je veliki blagoslov, jer to znači da živimo sa svojom crkvom i pokušavamo da nađemo unutar crkve odgovor na životna pitanja, svoje probleme, muke, izazove, nedoumice, bolesti, svoja duhovna iskušenja, a upravo je crkva lječilište za sve to", poručio je episkop Fotije. 

Vladika Fotije danas je Ordenom Svetog kralja Dragutina odlikovao načelnika opštine Lopare Radu Savića. 

Savić je novinarima rekao da je orden "odraz vrednovanja njegovog i njegovih saradnika prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC)". 

"Počastvovan sam, ali ovo je istovremeno i obaveza da u budućnosti sa pažnjom pratimo sve ono što se radi, ali i planira kada je riječ o SPC", rekao je Savić. 

Ovaj hram je, kaže Savić, ukras Lopara i najljepše mjesto u centru opštine. 

Ordenom Svetog kralja Dragutina odlikovani su i predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić, te mještanin Nedeljko Šakotić. 

Arhijerejske zahvalnice su dobili brojni mještani kao i udruženja koja se ističu u pomoći i ljubavi prema SPC. 

Nakon Svete liturgije Đorđe Grujić iz Zvornika je rukopoložen u čin đakona. 
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.