Moguć dolazak Lavrova

Napreduju radovi na Centru rusko - srpskog prijateljstva

  • 17.07.2018. 19:30

Radovi na temeljima Centra rusko - srpskog prijateljstva u Republici Srpskoj napreduju predviđenom dinamikom.

Vlada Republike Srpske do sada je izdvojila tri miliona maraka za početak radova na izgradnji rusko - srpskog kulturnog centra i ruske crkve u banjalučkom naselju Borik. Radovi na komplesku koji čini više od 6.000 kvadratnih metara teku po planu. 

Sa idejom rusko-srpskog hrama upoznat je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, a u Vladi Srpske uskoro očekuju posjete i visokih zvaničnika iz Rusije.

Još nema određenog datuma za osveštanje hrama, ali su pripreme uveliko u toku. Nezvanično se spominje da bi taj dan u Banja Luku mogao doći i ruski ministar inostarnih poslova Sergej Lavrov. 

"Tu aktivnost vodi predsjednik Republike i iz Republike Srpske sa najvišeg nivoa su upućeni pozivi visokim ruskim zvaničnicima da budu dio ceremonije i ovog programa osveštenja temelja rusko-srpskog hrama u Banjaluci", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Hram se gradi u čast ruskog cara Nikolaja II, a danas je obilježena stogodišnjica stradanja porodice Romanov. Prije posjete hramu predstavnici ruske ambasade, Vlade Srpske i članovi Udruženja Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva u Republici Srpskoj položili su vijence na spomenik ruskom caru u Banjaluci. 

"Imperator Nikolaj II zajedno sa svojom porodicom je odigrao ključnu ulogu u spašavanju srpskog naroda tokom Prvog svjetskog rata jer znajući tradicionalne veze, kulturne, duhovne, istorijske i ljubav prema srpskom narodu, ruski imperator je u jedno zaista teško vrijeme za svoju zemlju i svoj narod ušao u rat da bi prije svega zaštitio srpski narod ovdje na Balkanu", kaže Miladin Mitrović, sveštenik.

Spomenik ruskom caru Nikolaju otkriven je prije četiri godine. Smrt Romanovih jedna je od najvećih misterija 20. vijeka. Više od 70 godina niko nije znao gdje je tačno sahranjena carska porodica. Prije dvadeset godina, svi posmrtni ostaci sahranjeni su u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu. 

Тагови: