Područje Banjaluke

Namjeru za azil iskazalo 248 migranata

  • 17.10.2018. 09:39

Namjeru za azil od početka godine na području grada Banjaluka iskazalo je 248 migranata, rečeno je Srni u Službi za poslove sa strancima BiH.

Riječ je o informaciji iz banjalučkog Terenskog centra ove službe u čijoj nadležnosti su, osim Banjaluke, opštine i gradovi - Čelinac, Gradiška, Istočni Drvar, Jezero, Kneževo, Kostajnica, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Kupres /Republika Srpska/, Laktaši, Mrkonjić Grad, Oštra Luka, Petrovac, Prijedor, Prnjavor, Ribnik Srbac i Šipovo. 

Kada je riječ o procedurama registracije i prijavljivanja migranata, iz ove službe su naveli da se, nakon pojave ovih lica u službenim prostorijama i njihovog izražavanja namjere da traže azil, prvo vrše provjere u službenim evidencijama. 

"Ukoliko lica nisu ranije registrovana sa namjerom podnošenja zahtjeva za azil, izdaje im se potvrda koja važi 14 dana i u tom periodu mogu podnijeti zahtjev za azil u Ministarstvu bezbjednosti BiH", naveli su iz Službe za poslove sa strancima. 

Veoma mali broj migranata, kako navode, podnese zahtjev za azil u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

"NJihova namjera nije trajno zadržavanje. Područje BiH im služi kao tranzitna ruta da bi dospjeli u neku od zemalja Evropske unije", kažu iz Službe.