Nakon puna dva mjeseca

Nakon olakšavanja restriktivnih mjera - sve veće gužve na granicama

  • 01.06.2020. 19:29

Nakon puna dva mjeseca, na BH granicama ponovo gužve. Oni koji su se danas našli na Graničnom prelazu Gradiška, morali su u koloni da čekaju minimalno jedan sat. Već nekoliko dana, granice su otvorene državljanima Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Iako državljani susjednih zemalja mogu da uđu u BiH bez dodatnih provjera, danas su mnogo veće gužve bile na izlazu iz zemlje. Velika većina državljana BiH koji rade u inostranstvu, rade u zemljama u kojima je danas praznik, pa su umjesto da se vrate u nedjelju, kao što je uobičajeno, odlučili da krenu na put u ponedjeljak.

U Graničnoj policiji kažu da su mnogi putnici iskoristili posljednje olakšavanje mjera da uđu u BiH. Pojašnjavaju da su na izlazu iz zemlje veliki zastoji zbog rigoroznih kontrola hrvatskih graničara.

"U kontaktu sa kolegama iz Republike Hrvatske, došli smo do saznanja da oni rade po redovnom sistemu, gdje dodatno provjeravaju sva vozila i lica. Još uvijek se nisu desile nikakve olakšice od strane Republike Hrvatske", rekao je Igor Kajtez, v.d. komandira Jedinice Granične policije Gradiška.

Ponajviše putnika na granici je iz Hrvatske. Kažu da su jedva čekali da se granica, preko koje su znali da prelaze bar jednom sedmično, konačno otvori.

"Mi smo navikli, mi smo tu iz komšiluka. To nama puno znači, baš sam danas išao da vidim da li to sve ide normalno - i sve je normalno".

"Pa mislim da je jako važno. U Hrvatskoj se to napravilo nešto već prije, i mislim da je krajnje vrijeme da se to i ovdje napravi".

"Značiće puno, svima nama, kako ne, koji ovamo imamo i porodicu, i kuće svoje, zemlju. Kako ne. Tri mjeseca nisam dolazio, pa me srce bilo steglo", rekli su putnici.

Od danas su otvoreni granični prelazi na bh. aerodromima, i tamo će se primjenjivati odluke o dodatnim uslovima za ulazak stranaca u BiH - uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera. Na graničnom prelazu Rača, najprometnijem prelazu između Srpske i Srbije, danas nema gužve kao u u Gradišci, ali je saobraćaj pojačan. Otvaranje granice svima puno znači.

"Jedva sam dočekala. Vidite da sam prva već krenula, nisam bila od januara u Banjaluci, a nemam druga dokumenta, šta da vam kažem. (Neke posebne dozvole?) Ne, ništa. Divno je, nema ni gužve na granici. Super".

"Super. Mnogo. (Odakle idete?) Sremska Mitrovica. (Koliko dugo niste prešli granicu?) Pa dva mjeseca".

"Pa puno, kao i svima. (Odakle idete?) Iz Srema, Kuzmin", naglasili su putnici.

Granice su, ipak, i dalje zatvorene za ostale strane državljane. Zbog poslovnih obaveza, stranci koji nisu iz Srbije, Hrvatske ili Crne Gore mogu da uđu u BiH ako imaju poziv pravnog lica, kao i potvrdu o negativnom testu na korona virus, ne stariju od 48 časova u trenutku ulaska u zemlju.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.