Posjetio ih i premijer Srpske

Nakon nevremena koje je zadesilo Srbac slijedi saniranje štete

  • 09.07.2019. 19:34

Nakon nevremena koje je zadesilo Srbac ostavivši za sobom veliku štetu, uslijedilo je saniranje. Puno posla ima Senad Hodžić od čijeg krova na kući nije ništa ostalo, a i komšije mu pokušavaju pomoći koliko mogu. Čovjek se čitav život trudi da nešto stvori, a onda za jednu noć bude odneseno sve, riječi su Senada. 

"Nemam riječi, jednostavno slika govori sve, ja ne znam šta da vam kažem. Radimo na tome da što prije saniramo što se može, da spasimo što se može spasiti i ovo ni stari narod ne pamti kad je bilo ovako", kaže Senad Hodžić.

U dvorištu sedamdesetogodišnje Stane Prelić ništa bolja situacija. Bandera srušena, drveće iz korijena iščupano, krov uništen. Uz pomoć komšija i vatrogasaca uspjela je barem nešto da sredi, ali još uvijek nedovoljno za normalan život u kući. 

"Ja sam išla da prijavim ove elementarne nepogode u opštinu i ona mi je rekla da će doći ovi iz opštine da vide, ali još niko mi nije dolazio. Jedino što su dolazili vatrogasci ovo da urade i ovaj moj komšija", kaže Stana Prelić. 

Ni centar opštine nevrijeme nije zaobišlo. Šteta čak i na hramu. 

Koliko su nevrijeme i vjetar bili jaki pokazuje i kupola hrama Vaskrsenja Gospodnjeg koja se nalazi u centru grada a koja je ostala bez svog krsta.

Srbac je posjetio i premijer Republike Srpske Radovan Višković. Kaže, saniranje štete na školama, zdravstvenim i vatrogasnim objektima već je počelo, a nakon izlaska komisije na teren i popisa, slijedi i na domovima mještana. Procjene ukupne štete još uvijek nema. 

"Što se tiče šteta u poljoprivredi to će se raditi putem opštinskih komisija i putem resornog ministarstva, tako da u ovom momentu nismo fokusirani na te štete, nego prije svega da saniramo ove štete koje na neki način mogu prouzrokovati još veće štete od ovih do sada nastalih", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

"Konačne procjene oko iznosa štete još uvijek ne postoje, radimo na snimanju barem grube procjene. Podatak je zaista poražavajući, da je negdje oko 1000 domaćinstava, znači govorim samo o domaćinstvima, zahvaćeno štetama od ovog nevremena, prije svega na krovnim konstrukcijama a onda i na ostalim dijelovima objektima", kaže načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević.

I dva dana nakon nevremena vanredna situacija još je na snazi. Dio opštine nema struju, a 400 domaćinstava ostalo je bez pitke vode. Načelnik kaže, problemi na dalekovodima i niskonaponskoj mreži uskoro će biti riješeni.

Тагови: