Banjaluka

Naklon herojima UKC-a: Pacijentu spasili amputiranu šaku

  • 09.07.2020. 18:19

Jedan radni dan je za Zorana Vučenovića završio kobno. Radna mašina mu je u trenutku nepažnje odsjekla čitavu šaku. Da nije bilo hirurškog tima Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske,trajno bi bez nje i ostao. Hitnom intervencijom izvršili su šestočasovnu zahtjevnu operaciju, odnosno replantaciju ruke. Od toga je prošlo mjesec dana, Zoran se oporavio, a danas je konačno otišao svojoj kući. 

"Odsjekao sam šaku, odnosno ruku na jedan cikular profesionalni. Nešto se desilo, sekunda je bila u pitanju, samo se toga sjećam i ničeg drugog. Bog je bio na mojoj strani i na strani doktora", kaže Zoran Vučenović, pacijent.

Hirurški tim koji je uložio velik napor da se replantacija uspješno obavi okupljen je u najkraćem vremenskom periodu. Ovo nije uspjeh pojedinca, nego svih nas, kažu oni koji su zaslužni za uspješno odrađen hirurški zahvat. Sada slijedi rehabilitacioni dio koji je jako važan u procesu oporavka. 

"Šaka nikada neće biti funkcionalna kao što je bila prije, to je nemoguće, ali neposredno poslije operativnoh zahvata i danas on ima minimalne pokrete, fleksije, savijanje prstiju. Mi očekujemo da će se u narednih 15 dana uraditi još jedan rekonstruktivni zahvat oslobađanja i rekonstrukcije tetiva, a nakon toga idu intenzivni fizikalni tretmani", kaže Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu estetsku hirurgiju. 

Da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od mišljenja da li će funkcija tog dijela tijela biti bolja od eventualne proteze. Sagledavši sve, ljekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat, ali u konačnici uspješan. 

"Takvi zahvati nisu baš česti, jer nemamo uvijek optimalne uslove da možemo uraditi takav zahvat, ali se dešavaju. Postoji period u kome se to može uraditi, napomenuo bih da su ljudi kada se to desilo stavili povrijeđenu šaku u led i donijeli je u takvom stanju što je bilo dobro", kaže Vladimir Anđić, klinika za Ortopediju i traumatologiju UKC-a Republike Srpske.

Ovo nije prvi uspjeh u ovoj grani medicine. U prethodnom periodu na UKC-u Republike Srpske sličan operativni zahvat već jednom urađen.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)