Vrbanja se znatno povukla

"Najgore prošlo": U Čelincu stanje stabilnije

  • 14.05.2019. 19:15

"I dalje je vanredno, ali najgore je prošlo” pričaju danas mještani Čelinca koji su probdjeli noć. Nije im bilo lako u protekla 24 časa. Vrbanja je divljala, odnijela je dio pješačkog mosta, a oglasile su se i sirene za uzbunu. Danas lakše dišu. Vrbanja se znatno povukla, međutim, problema ima, u slivu Ukrine i Jošavke.

Tamo su brojna domačinstva okružena vodom, neka od njih su evakuisana. 

Milenko Radojković nada se da će noć biti mirna jer je protekla bila besana. 

"Znam da ova komšinica ovdje, svaka mala kiša ulazi u kuću voda. Ovo je katastrofa, vidite i sami. Ova Jošavka, to ne znam je li rješivo, da se to jednom napavi, ali čisto sumnjam. Mala kiša ovako izlazi, a ovo da ne pričamo", Milenko Radojković, Jošavka.

Štab za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglasio vanredno stanje. Ne rade škole, a nadležni poručuju da čine sve da situaciju održe pod kontrolom. 

"I Jošavka i Vrbanja su u značajnom padu, mi smo imali i sa Republičkom upravom civilne zaštite sastanak, misli mda je kod nas ono najgore prošlo. Sad predstoji saniranje šteta. Imamo značajan broj klizišta, aktivirana su, prave probleme", kaže Branimir Milinković, iz Civilne zaštite opštine Čelinac.

Zbog klizišta i odrona na magistralnom putu, satima se nije moglo od Čelinca oprema Banjaluci. Nadamo se da problema više neće biti, kažu Čelinčani. Ohrabruje ih podatak da vodostaji opadaju. 

- Mislim da će biti bolje, zato što je korito očišćeno i širina je korita bolja nego ranije. Mislim da ne bi trebalo više da se ponovi četrnaesta.

- Ja sam pored potoka rijeke Balatin i malo je falilo da izlije, bilo je došlo na dvadesetak centimetara, srećom prestala je kiša, pa se povuklo.

- Ne strahujemo. Danas se u Vrbanji voda povukla, a sinoć kad sam ja dolazila, ona je bila na vrhu ovog kamenja ovdje. Bilo je strašno baš, čula se sirena, radnici su izašli iz firme.  Sad je bolje stanje, kako će biti ne znamo, kažu građani.

Zbog nevremena je bilo problema sa vodosnabdijevanjem i napajanjem električnom energijom. U većini područja ti problemi su riješeni, a ekipa na terenu otklanjaju preostale kvarove.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник