Svečana akademija Univerziteta u Banjaluci

Najbolji diplomci dobili zlatne značke

  • 07.11.2018. 19:42

Od osnivanja do danas, napredovali smo mnogo, a činimo sve da budemo još bolji, pohvalio se danas rektor banjalučkog univerziteta, osnovanog prije tačno 43 godine.

Poboljšanje studentskog standarda, bolji Zakon o visokom obrazovanju, veće učešće nastavnika i saradnika u projektima finansiranim od EU, samo su neki od ciljeva. Radoslav Gajanin poručuje da imaju jasne prioritete.

"Jedan od najznačajnijih strateških ciljeva Univerziteta u Banjaluci jeste upravo publikovanje u međunarodno-referentnim časopisima i ovom prilikom moram da kažem da prvi autori naših radova koji su svoje publikacije objavili u međunarodno-referentnim časopisima biće novčano nagrađeni", istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjluci.  

Bilo je nagrada i danas. Sedamnaest najboljih diplomaca dobilo je zlatnu značku. Za Ozrena Žolju diplomiranog studenta Šumarskog fakulteta, značka je od velikog značaja. 

"To služi kao podstrek ili satisfakcija za dalji rad. Naravno, da bismo nastavili dalji rad potrebno je da se sada ostvarimo i poslovno, tj. da nađemo posao u skorijem vremenu da bi mogli finansirati kako drugi tako eventualno i treći ciklus studija", istakao je Žolja. 

Zato ćemo nastaviti da podstičemo javne i privatne kompanije i lokalne zajednice da učestvuju u stipendiranju studenata, najavljuje rektor Univerziteta. Podrška neće izostati ni od institucija Republike Srpske, obećava predsjednik. Milorad Dodik kaže da uvijek ima mjesta za napredak, ali da je dosadašnjim radom itekako zadovoljan.

"Moramo da uložimo još dosta napora i materijalnih sredstava da ojačamo kapacitete Univerziteta i da ga svrstamo u red referentnih te vrste u regionu i svijetu. Naravno, Univerzitet je kroz ove godine dijelio sudbinu ovih prostora. Formiran je u zemlji koje više nema, a sada se nalazi u Republici Srpskoj koja stvara sve logističke uslove da se on održi i pokaže svoje sposobnosti", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 1975. godine kada ga je činilo pet fakulteta. Danas ima 12 više, a od osnivanja je diplomiralo 30 hiljada studenata. Banjalučki Univerzitet je na drugom mjestu u BiH na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi.