Besplatno mjerenje osnovnih parametara

Način života i nebriga o zdravlju glavni su uzroci koji dovode do ozbiljnih problema

  • 10.04.2019. 18:15

Povišen indeks tjelesne mase i visok šećer u krvi – to su za sat vremena kod stotinak Dobojlija uočili medicinari lokalnog Doma zdravlja. Način života i nebriga o zdravlju glavni su uzroci takvog stanja. 

Dobojlije priznaju da su tek nakon ozbiljnijih problema, poveli računa. 

Na besplatnom mjerenju osnovnih parametara zdravlja, uglavnom poznata lica. Oni koji su pobijedili neku bolest, ili strah od igle, dolaze redovno, ali ljekari to savjetuju svima.

"Da trebaju u određenim vremenskim periodima izmjeriti i preventivno krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol, masnoće u krvi provjeravamo, da li su pušači, da li imaju prekomjernu tjelesnu težinu da li su dovoljno fizički aktivni", kaže Nada Janjetović, doktor u Domu zdravlja Doboj. 

Tako sazanju da li su u riziku oddijabetesa i kardiovaskularnihbolesti, koje su u porasti. U organizmu je sve povezano, pa ne bi trebalo izbjegavati ni stomatologa. 

"To je neki period 3 mjeseca do 6 mjeseci. Znači redovni pregledi bez obzira da li vas nešto boli ili ne boli treba da dođete kod vašeg stomatologa da se uradi preventivni pregled", kaže Goran Subotić, stomatolog.

Jednako je važna i zdrava ishrana. Jabuka je njen simbol.

"Za vitamine nema savjeta, kad god se uzme, dobro se uzelo znači i ujutru i popodne i naveče, da svi jedemo jabuke i vitamine bili bismo zdraviji. Da vam nešto kažem 3-4 jabuke na dan se smiju uzeti", kaže Aleksandra Grahovac, medicinska sestra u Domu zdravlja Doboj.

Smiju da ih jedu i dijabetičari, jer jabuke imaju nizak glikemiijski indeks. Broj dijabetičara međutim, nije nizak, jer ih je samo u udruženju oko 500. Brine i takozvano preddijabetično stanje, koje narušava zdravlje, a mnogi i ne znaju da ga imaju, zbog čega su preventivni pregledi posebno važni. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.