Sajam tradicionalnih proizvoda

Na Tjentištu zatvoren krug zadovoljnih proizvođača i turista - kupaca

  • 25.08.2018. 20:38

U Nacionalnom parku Sutejska odavno su svjesni da je razvoj turizma nezamisliv bez specijaliteta sa sela. A iz crnogorskog sela, tačnije Župe Nikšićke, na sajam tradicionih proizvoda na Tjentište stigla je farma Dačević koja je odličan primjer kako selo treba da iskoristi šansu koju nudi turizam. Farma proizvodi čak 25 vrsta sireva, za kojima je na crnogorskom primorju prava pomama.

"Imam ogromnu potražnju sira i za izvoz i na primorje, mnogo mi je veća potražnja nego proizvodnja. Meni je problem u svemu nedostatak mlijeka i radne snage", kaže Mileta Dačević iz Nikšića.

Sajam na Tjentištu je pokazao da turisti vole da pazare i domaći med, posebno sa pašnjaka planinskog pojasa prema Jadranu.

"Naša je flora 200 biljaka, iz Hercegovine, gdje se miješa sredozemna i kontinentalna klima. Upravo zbog toga je hercegovački med kavlitetan i ima cijenu. Mi imamo kvalitet a nemamo kvantitet, u tome je problem", kaže Rade Radovanović, pčelar iz Nevesinja.

I Fočaci imaju čime da se pohvale - borovnica i brusnica sa Zelengore i njihove prerađevine, kao i čajevi sa ove planinske ljepotice, sve su traženiji među turistima koji posjećuju Nacionalni park.

"Traženi su zato što i sada svijest ljudska je malo da se domaći proizvodi više koriste, nego sa konzervansom, bez ikakvih dodataka", kaže Velenka Stanojević, prerađivač borovbnice.

"Ova manifestacija je izuzetno značajna kako za promociju Nacionalnog parka, tako i za sve nas i naše kupce", dodaje Bojana Vladičić, predstavnica Porodične manufakture „Vladičić“ .

A kupci, tačnije turisti, oduševljni su što imaju priliku da na jednom mjestu probaju toliko toga neobičnog.

"Kupili smo malo borovnica, malo meda, svašta nešto, sve prirodno i domaće", kaže Irena Bojčić iz Aranđelovca . 

"Vrijesak med, nikad u životu nisam probao, ne znam ni šta je vrijesak, ali odličan je", iskren je Stevan Peterk iz Novog Sada.

Ovom manifestacijom Nacionalni park želi da podrži selo i proširi listu svojih kooperanata.

"Većinu ovih proizvoda mi plasiramo kroz svoje ugostiteljske objekte, tako da smo zadovoljni i mi i prodavci, pravimo jedan krug u kome smo svi zadovoljni, na kraju i naši potrošači", kaže Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska.

Sajam tradicionalnih proizvoda samo je jedna u nizu ljetnih manifestacija na Tjentištu. A već sutra biće održana i Palačinkijada.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.