Industrijska zona "Incel" 

Na svim uzorcima otkriven piralen

  • 29.05.2019. 19:17

Preliminarno uzorkovanje zemljišta u industrijskoj zoni Incel je završeno. Na svim uzorcima, u visokim koncentracijama, otkriveno je opasno i potencijalno kancerogeno ulje, piralen. Sada slijedi analiza zemljišta svih 60 privrednih subjekata na ovom području. Na zvanične rezultate će se čekati znatno duže. 

“Mišljenja smo da je neophodno izvršiti uzorkovanje šireg područja “Incela” kako bi se uzorci zemljišta uzeli na više referentnih tačaka, kako bi bilo obuhvaćeno kompletno područje i kako bi se utvrdilo kompletno činjenično stanje, od čijih rezultata će i zavisiti dalje postupanje,” rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Onaj u čijem je “dvorištu” pronađen, biće dužan i da ga se riješi, tvrde iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Uništavanje je skupo, ali zakon je jasan – zagađivač plaća. 

“To je jasno iz Zakona o zaštiti životne sredine, ali i Zakona o upravljanju otpadom, znači svako snosi odgovornost za otpad koji je nastao. Taj otpad se ne može uništiti kod nas, ne smije se deponovati na deponiju, mora se spaliti, odnosno uništiti u odgovarajućim postrojenjima. Mi imamo postrojenje u Njemačkoj gdje se taj otpad izvozio i izvozi se. Imamo mi pravna lica koja izvoze taj otpad i to je jedini način da se adekvatno, bezbjedno, ukloni, odnosno uništi na visokoj temperaturi," kaže Predrag Ilić, dorektor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Da je inspekcija konstantno na terenu, tvrdi i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Za veće zahvate, kako kaže, biće neophodno angažovanje stručnjaka.

“Vjerovatno će najviše posla biti da se ovlaštena, kvalifikovana kuća za mjerenje angažuje, da imamo kvalitetan stručni pristup. Ako je riječ o samom piralenu, odnosno o toj materiji, onda nema puno onih koji su stručni i ovlašteni da mogu da izvrše kvalitetna mjerenja, da se ne napravi neka greška,” rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Na mjestu gdje je nedavno iscurilo ulje nekada se nalazila „Energana”. Ovo industrijsko ulje prije se najviše koristilo za hlađenje transformatora. Piralen je zabranjen u Evropi 2001. godine zbog mogućeg kancerogenog, mutagenog i teratogenog efekta. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.