Tematska sjednica u Novom Gradu

Ako otpad nije štetan, neka ga istovare u centru Zagreba! FOTO

  • 05.04.2019. 11:02

U Novom Gradu održava se tematska sjednica Skupštine opštine o namjeri Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora, neposredno uz granicu sa Republikom Srpskom i BiH.

Na skupštini se govori o problemima koje bi to izazvalo po ljude i životnu sredinu u dolini rijeke Une.

Načelnik ove opštine Miroslav Drljača rekao je da Novi Grad želi suvereno da odlučuje o kvalitetu svog života.

"Želimo da se naša prava čuju i poštuju i da budu jednaka sa onima koja imaju građania Hrvatske. Koristićemo sva dozvoljena sredstva da spriječimo odlaganje na Čerkezovcu", rekao je Drljača.

Saša Magazinović, predsjednik Kluba zelenih u Parlamentarnoj skupštini BIH kaže da su sve aktivnosi u Hrvatskoj vođene netransparentno, te da su i institucije BiH okretale glavu od problema odlagališta nuklearnog otpada.

"Ako otpad nije štetan, nemamo problem neka ga istovare u centru Zagreba i obogate turističku ponudu", kaže Magazinović.

Kaže da će informisati poslanike evropskog parlamenta o problemu odlagališta na Trgovskoj gori.

"Od 1999.godine nemamo svoj mir. Ne možemo biti mirni dok neko pokušava da uništi ljepote Une i ovog kraja", rekao je Jasmin Emrić, Zeleni klub u Parlamentarnoj supštini BiH.

"Nemamo nikakve veze ni koristi od nuklearke u Krškom, nismo imali, niti ćemo imati. Ovo je prilika da kažemo da una i radioaktivno i nuklearni otpad ne mogu zajedno, iskoristićemo sva pravna sredstva i međunarodne konvencije da zaštitimo svoje građane", kaže Emrić.

Naveo je da poziva Savjet ministara i druge nivoe vlasti da djeluju.Pozvao je i premijera Hrvatske da razmotri odluku i izuzmu Trgovsku goru kao odlagalište.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor na Uni rekao je da je opština Dvor bila jedna od 13 lokacija za odlagalište jos od 1976.godine.

"Imamo jasan stav - opština Dvor je protiv odlagališta na Trgovskoj gori. Protiv su se izjasnili i građani na zborovima građana", rekao je Arbutina.

Nažalost, kaže, sve je prožeto politikom, navodeći da postoje nemoralne ponude od države da za novčanu nadoknadu opštini Dvor da prihvati otpad.

Dodaje i da nemaju komunikaciju sa nadležnim ministarstvima, već da sve saznaju iz medija. 

Opštinsko vijeće Dvora tražilo je od Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske informaciju o tome šta se dešava sa lokacijom na Trgovskoj gori.

Marinko Željko, direktor Agencije za nuklearnu bezbjednost BiH rekao je da je potrebno formirati ekspertsku grupu koja bi pomagala političarima. 

"Sve treba rješavati diplomatskim putem- Savjet ministara treba tražiti sastanak sa hrvatskom stranom", kaže Željko.
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина