Aero mitingom

Na Sokocu proslavljen četvrti rođendan Aero kluba Soko

11:48, 18.08.2019.
Izvor: ATV
Na Sokocu je aero mitingom proslavljen četvrti rođendan Aero kluba Soko i letilišta Glasinac. Klub je formiran na inicijativu  pilota lake avijacije, koji su dokazali da je Sokolac izuzetno područje za razvoj sportske avijacije. 

U aero klubu Soko, trenutno je šest članova sa dozvolama pilota slobodnog i motornog paraglajdinga, motornog zmajarstva i lakih aviona.  

"Inače klub broji nekih dvadesetak stalnih članova koji su ljubitelji letenja, ali nemaju možda afiniteta da postanu letači iz bilo kojih sportova. Odnosno imamo dosta prijatelja kluba koji svojom energijom i voljom pomažu radu kluba“, kaže Miroslav Vidojević, predsjednik Aero kluba Soko Sokolac.
Off 2

Vazduhoplovni savez postoji od 1947 godine. Posljednja trasformacija izvršena je 2010 godine kada se po novom zakonu o sportu BIH definisalo da državni savez čine savezi RS i FBIH. Predsjednik saveza delegira se iz RS, a generalni sekretar iz Federacije. 

U BiH aktivno je 40 Aero klubova. Jedan od najmlađih je aero klub Soko iz Sokoca. 

"To je jedan klub koji ima perspektivu zahvaljujući upravi i svim onim ljudsima koji ih podržavaju .Danas će biti prikaz letenja raznih letilica od klasičnih aviona generalne avijacije ,do ultra lakih aviona .žirokoptera koji su danas trend povećanja svugdje u svijetu“, kaže Alen Halak, generalni sekretar vazdušnog saveza BIH.

Zakon BiH dozvoljava da sa odobrenjem i potpisom roditelja osoba od petnaest godina može da počne školovanje za pilota sportskih letilica.

"Obuka se sastoji od devet predmeta teorije i 40 sati letenja. Žene su zastupljene ali čini mi se da malo misle da ne mogu. Ali mogu i žene i muškarci ,jednako da učestvuju u ovome“, kaže Amina Hađžić, učenica pilot za žirokoptere. 

Najjeftiniji letački sport je neletačko avio modelarstvo. To je vazduhoplovna sekcija koja je naslijeđena iz bivše države i prožima se kroz sekciju u osnovnim školama i aero klubovima. Djeca, najčešće sa deset godina kreću u izradu letjelica, koje odraslima izgledaju kao igračke. Međutim, to su prave letačke mašine. BiH je zbog duge tradicije i iskusnih modelara, vrlo često među prvacima svijeta u modelarsartvu.

"Modelarstvo ima direktnu vezu sa svim ovim što vi danas vidite, sa ovim većim avionima. Upravljaju se pomoću uređaja koji se zovu ER CE stanice ili daljinski upravljači i to otprilike ide u nekakvom vidokrugu pilota koji je na zemlji", kaže Amir Gregović, avio modelar. 

Rasim Jusupović iz Sarajeva ostvario je dječački san. Nakon paraglajdera i obuke na motornim avionima postao je pilot sportske avijacije. Razlika između  pilota u komercijalnim i sportskim letovima je ljubav, rekreacija i hobi. 

"Mi nemamo toliko puno satikao što oni imaju. Oni to ipak rade kao iz profesije a mi radimo iz ljubavi. To je osnovna razlika“, kaže Rasim Jusupović, pilot sportske avijacije.

Staza Glasinac duga je 600, ali postoji mogućnost da se prošiti na 900 metara. Piloti kažu da je jedna od najboljih u BiH, jer je  izuzetno dobro pripremljena i prilagođena sportskoj avijaciji. Aero miting aero kluba Soko na Sokocu bio je prilika, i da lete i oni  koji nisu do sada  imali priliku da se domognu  velikih visina.