Pomoć izbjeglim i raseljenim

Na Sokocu počela izgradnja dvije zgrade za smještaj 64 porodice

  • 19.06.2018. 17:33

Na Sokocu je počela izgradnja dvije zgrade sa po 32 stana za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja (CEB dva), koji se finansira iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope.

Vrijednost ovog projekta, kojeg finansira Vlada Republike Srpske kreditnim zaduženjem, iznosi 2,1 milion KM, dok je učešće lokalne zajednice blizu milion KM. 

Šef kabineta ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Dragan Štrbac rekao je novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i predstavnicima te banke i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, da su stanovi namijenjeni za izbjegla i raseljena lica, kao i za socijalno ugrožena lica sa područja grada. 

On je zahvalio predstavnicima Razvojne banke Savjeta Evrope na sprovođenju projekta, a načelniku opštine Sokolac na saradnji, koja je dodjelom zemljišta, infrastrukture i građevinskoj dozvoli učestvovala u projektu. 

Koordinator projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH Edina Imamović istakla je da resorno ministarstvo na nivou BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima i 45 lokalnih zajednica u BiH trenutno provodi jedan od najznačajnijih projekata koji se odnosi na trajni smještaj za 2.600 porodica, odnosno za više od 7.000 najugroženijih kategorija koji do danas nisu riješili svoj stambeni problem. 

Prema njenim riječima, zgrade u Sokocu biće izgrađene po savremenim standardima što će biti veliki doprinos opštini i resornim ministarstvima na trajnom rješavanju stambenog zbrinjavanja 64 porodice. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da opština već šestu godinu radi na ovome projektu. Prema njegovim riječima, projektna dokumentacija je finansirana iz vlastitih budžetskih sredstava. 

"Izvršeno je istraživanje zemljišta, riješen je problem snadbijevnja tog prostora sa svom potrebnom infrastrukturom - strujom, vodom, grijanjem, optičkim kablom, priključkom za vodu, riješen je problem otpadnih voda, a sada se radi na izgradnji pristupnog puta tim objektima tako da će opština za ove namjene izdvojiti oko milion KM", rekao je Bjelica. 

On je ponovio da će se realizacijom ovoga projekta ugasiti prihvatni i alternativni centri, a projekat bi trebao biti realizovan do kraja građevinske sezone naredne godine. 

Na sastanku u opštini Sokolac danas je bilo riječi i završetku izgradnje stambene zgrade sa 17 stanova, čime će biti završen proces zatvaranja kolektivnog centra kamp Podromanija. 

Riječ je o zajedničkom projektu koji je rađen u saradnji Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva za izbjegla i raseljena lica i Fonda za povratak. 

U prvoj polovini jula predviđena je podjela ključeva korisnicima kolektivnog centra kampa Podromanija kod Sokoca, a podjeli će prisustvovati i resoprni ministar.

Тагови: