Nastavljena tradicija

Na planini Borja i ove godine najmasovniji skup penzionera u RS

  • 07.07.2019. 18:15

Zajedničkom saradnjom dva penzionerska udruženja, Teslić i Кotor Varoš, danas je na lokalitetu Solila, na planini Borja upriličeno druženje pripadnika najstarije populacije.

Predsjednik teslićkog udruženja Mile Đurić pojasnio je da je ovo okupljanje nastavak prijeratne tradicije kada se na istom mjestu povodom 4. jula, Dana borca, okupljao veliki broj stanovnike teslićke i kotorvaroške opštine. On je dodao da su se upravni odbori dva udruženja dogovorila da se prva nedjelja u julu mjesecu obilježava druženjem penzionera, naglasivši da je ovo peta godina njima dragog događaja.

”Cilj ovog okupljanja je da se nastavi tradicija druženja građana opština Teslić i Кotor Varoš povodom 4. jula, Dana borca. Prije rata su se na ovom mjestu redovno okupljali građani ove dvije lokalne zajednice, a sada smo mi penzioneri nastavili tu tradiciju. Osim našeg druženja uz pjesmu i muziku svakako da ćemo danas položiti i vijenac na spomen obilježje poginulih boraca NOR-a koji se nalazi na ovom lokalitetu”, rekao je Đurić.

Predjesnik kotorvaroškog udruženja Ratko Čupić ocijenio je da ovo druženje predstvalja najmasovniji skup penzionera u Republici Srpskoj u toku kalendarske godine. Posebno je naglasio višegodišnju uspješnu saradnju sa Udruženjem penzionera opštine Teslić zbog čega je, kako je istakao, odlučeno da se pristupi bratimljenju ove dvije organizacije.

”Juče smo se dogovorili da narednih dana članovi upravnih odbora naših udruženja naprave sastanak na kojem ćemo zavično donijeti odluku o bratimljenju. Nismo još precizno odredili datum, ali je sasvim sigurno da ćemo ići u tom pravcu. U praksi će to značiti da će naše buduće generacije imati obavezu da se i dalje druže, sastaju i sarađuju, što je vrlo bitno, posebno ako se uzme u obzir da se radi o udruženjima odnosno opštinama koje graniče, ali pripadaju različitim regijama, jedna dobojskoj a druga banjalučkoj regiji”, zaključio je Čupić.

Osim penzionera Teslića i Кotorvaroša ove godine na borjanskom platou Solila, po prvi put, zajedničkom druženju su prisustvovali i penzineri dobojske regije, odnosno Dervente, Modriče, Stanara i Vukosavlja, ukupno 1.200 penzionera.

Za razliku od ranijih godina, ovogodišnjem druženju nisu prisustvovali politički zvaničnici.

Briga o penzionerima među prioritetnim zadacima Vlade RS
Stvaranje povoljnijih uslova za život i obezbjeđivanje boljeg materijalnog statusa radnika u društvu RS, osigurano nizom izmjena u zakonima praćeno je i poboljšanjem uslova za građane treće životne dobi, pa će tako na račune penzionera u Srpskoj u julu biti isplaćen iznos penzija uvećan za dva odsto.

Odluka o vanrednom povećanju penzija donesena je početkom protekle sedmice na sjednici Vlade RS, a u skladu je sa ranijim obećanjima premijera Radovana Viškovića, koji je tom prilikom izjavio da je za te namjene do kraja tekuće godine obezbijeđeno dodatnih 10,86 miliona KM.

Predsjednik udruženja penzionera RS Rade Rakulj pozdravio je ovu odluku Vlade i istakao da smatra da je to početno povećanje za ovu godinu. On je takođe istakao da je ranije dogovoreno da će u skladu sa rastom plata biti povećane i penzije, te da je odnos prosječne penzije u odnosu na prosječnu platu bio 43,5 odsto, a nakon najnovijeg povećanja taj iznos će biti 42 odsto.

Pored povećanja redovnih penzija, novine koje bi se u budućnosti trebale sprovesti u Srpskoj, a koje bi doprinijele poboljšanju životnog standarda penzionera u Srpskoj je i uvođenje sistema besplatnog banjskog liječenja penzionerima sa zdravstvenim problemima čija primanja nisu dovoljna za pokrivanje troškova.

Premijer RS Radovan Višković je uvođenje ovakvog sistema najavio krajem maja, ove godine, a njegovo funkcionisanje zamišljeno je po uzoru na Srbiju, prema kojem direktor Fonda PIO izrađuje pravilnik na osnovu kojeg bi to bilo omogućeno.

“Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako kategoriji penzionera sa malim primanjima omogućimo i tu vrstu pomoći”, izjavio je tom prilikom Višković.

(Banjaluka.net)

Тагови: