Republička uprava civilne zaštite

Na Manjači uništeno više od 250 minsko-eksplozivnih sredstava

  • 12.04.2019. 17:29

Protivtenkovske mine, granate, bombe, dio je onoga što je danas na Manjači uništeno. Oko 250 minsko-eksplozivnih sredstava, koliko ih je danas uništeno, prikupljeno je samo u prva četiri mjeseca ove godine.

Većinom su to sredstva iz proteklog rata, ali ima i onih čak iz II svjetskog rata, kažu iz Republičke uprave civilne zaštite.

"To nije velika detonacija i praktikujemo da ne budu velike detonacije zbog samog uznemiravanja građana, a i okoline. Planiramo više u toku godine, po prikupljanju ovih sredstava. Danas smo sa dva tima, udruženi sa timom iz Doboja i banjalučkim A timom", istakao je Duško Anikić, vođa tima za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava RUCZ.

Duško Anikić se za ovaj poziv odlučio prije 22. godine. Priča nam, posao deminera je opasan i odgovoran, a svemu je neophodno prići s velikom dozom pažnje. Sada je već postalo rutina, a građanima su dostupni 24 sata. Uklopili su se i s mještanima na Manjači. Kažu, sve rade u dogovoru s njima.

"Prije toga nego što smo ušli, mi smo već obavili razgovore s njima i ne žale se zato što se mi uklapamo u njihove želje. Znači, nema, mi ne proizvodimo velike detonacije. Evo prisutni ste danas, pa evo koliko ste imali opasnosti. Znači, mi to vodimo baš računa oko toga, jer ovo je vojni poligon, imamo veliku površinu za detonaciju. Znači da nikoga ne uznemiravamo. Nemamo nikakvih pritužbi, niti žalbi", naglasio je Duško Anikić, vođa tima za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava RUCZ.

Kod državljana BiH nalazi se veliki broj ovakvih sredstava iz proteklog rata. Iz Civilne zaštite kažu da je veliki značaj uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava, jer na taj način doprinose bezbijednosti i sigurnosti svih građana.

Lani je na Manjači uništeno oko 1.800 različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Nastaviće s ovakvim akcijama i u toku ove godine. U planu ih je još četiri. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм