Geoportal RS

Na jednoj adresi, brži i jednostavniji pristup zemljišnim podacima

  • 13.11.2019. 20:09

Na jednoj adresi, brži, jednostavniji pristup zemljišnim podacima za građane, privrednike, potenicijalne investitore biće moguć zahvaljujući projektu "Impuls" RUGIP RS. 

Jedinstvena adresa za zemljišne podatke je Geoportal RS. Ovakva olakšica moguća je zahvaljujući podršci Kraljevine Švedske.

"Recimo Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinu, ono proizvodi podatke iz oblasti urbanizma, prostorne planove i njihove podatke ćemo putem tih veb servisa imati na jednom mjestu, ne morate da idete na više veb sajtova nego preko Geoportala RS. Po zakonu, mi smo jedini nadležni da vodimo taj geoportal, mi najviše proizvodimo geoprostornih podataka, kao institucija, ali tu je naravno tu je statistika, hidrogradnja, lokalne zajednice koje proizvode svoj dio u pogledu urbanizma. Naravno to nam je cilj da se svi uvežemo", kaže Bosiljka Predragović, direktor RUGIP RS.

"Zemljišna uprava je ključna za proces pristupanja EU. To je takođe ključno za vladavinu prava, ekonomski razvoj, i zaštitu životne sredine", kaže Јohana Stromkvist, ambasador Kraljevine Švedske u BiH.

U prethodnih pet godina projekta "Impuls" provodile su republičke institucije i agencije za katastar i kartografiju u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji s ciljem da svoje poslovanje razvoj prilagode direktivi EU. Time se omogućava da se elektronski dolazi do podataka neophodnih za započinjanje izgradnje individualnog ili infrastrukturnih projekata.

"Ova direktiva koja se kroz ovaj projekat sprovodi, "Inspajer" direktiva vrlo je bitna u cilju razmjene podataka svih geopodataka između institucija u smislu funkcionisanja i elektornske Vlade i razmjene elektronskih podataka", kaže Golić. 

"Ovo što radimo mi u regionu, iz zemljišne administracije ovaj je samo putokaz za druge da slično nama se sdruže, izmjenjuju značajn  znanja iz ove obalsti, jednostavno idemo tamo gdje nam je mjesto u Evropi", kaže Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore.

RUGIP RS je u okviru "Impuls" projekta razvila 10 elektronskih servisa što znači da oni koji koriste te podatke mogu da putem "Geoportala Republike Srpske" na jednom mjestu pristupe podacima.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)