Olimpijski centar

Na Јahorini počeo sa radom sistem za vještačko osnježavanje

14:17, 18.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Olimpijski centar Јahorina počeo je proizvodnju vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski-staza na Јahorini, rekla je Srni portparol Centra Sanja Ćeremidžić.

Ćeremidžićeva je rekla da će sistem proizvoditi vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone, u skladu sa vremenskim uslovima, te da je u toku osnježavanje staze Poljice. 

Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg. 

Ovaj sistem čini vodoakumulacija, iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega, i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega - snježnih topova i lansera. 

"Olimpijski centar Јahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke "Tehnoalpin", čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu", objasnila je Ćeremidžićeva. 

Ćeremidžićeva je napomenula da Olimpijski centar povodom zvaničnog otvaranja novog sistema osnježavanja 1. decembra organizuje koncert Svetlane Ražnatović.