Sokolac

Na inicijativu vjernika počeli radovi na novim hramu

  • 17.09.2019. 17:16

Arheološka istraživanja potvrdila su da se na Sokocu na lokalitetu Crkvina, pored 360 stećaka, nalazila i pravoslavna bogomolja građena u drugoj polovini 14 vijeka. Njeno postojanje zabilježili su i dubrovački putopisci 1428. godine. 

U neposrednoj blizini temelja nekadašnje crkve „Glasinac“ na inicijativu vjernika, prošle godine počeli su radovi na izgradnji novog hrama, posvećenog Svetom Prokopiju. 

"Za godinu dana i nešto mi smo ovo uspjeli  da odradimo", kaže  Mića Zeković, član građevinskog odbora.

"Narod je vidio da mi radimo da mi gradimo i sredstva su sama po sebi dolazila“, rekao je Momir Zeković, član građevinskog odbora.

Crkva se gradi dobrovoljnim prilozima vjernika iz zemlje i inostranstva. Ljudi pomažu na različite načine, u novcu i radnim akcijama.

"U našoj crkvi postoji zapisano u Svetom Pismu koji je najveći prilog dat u istoriji naše crkve. Količina priloga se ne mjeri u novcu da li je data neka suma već je bitno da je taj prilog dat od srca", kaže Ilija Čupić, protojerej stavrofor. 

Lokalna uprava opštine Sokolac i Zavod za zaštitu spomenika RS dogovorili su da se konzerviraju temelji nekadašnje crkve na Crkvini. Područje lokaliteta Bjelosavljevići ušlo je pod zaštitu UNESKA. 

„Bile su kandidovane dvije nekropole. Nekropola u Luburić polju i nekropola u Bjelosavljevićima. Ova je riješena jer je starija bila i stavljena je među 22 nekropole iz Hrvarske, Srbije, Crne Gore i BIH. Bilo je četiri hiljade nominovanih nekropola", kaže Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Crkva na Crkveni, uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, gradi se u vizantijskom stilu. Krovni pokrivač, jedinstven na ovim prostorima, biće od zlatnog bakra. Na ugradnji su angažovani majstori iz Ukrajine. 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина