Dani voća u Podgradcima

Na 13. manifestaciji voće izložilo preko 100 voćara

  • 14.09.2018. 15:36

U Gornjim Podgradcima u opštini Gradiška danas je održana manifestacija 13. Dani voća "Potkozarje", na kojoj je voće izložilo više od 100 voćara sa područja ove i susjednih opština.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je ova lokalna zajednica lider u proizvodnji voća na području Republike Srpske i BiH, navodeći da oko 400 voćara sa područja te opštine godišnje proizvede oko 4.700 vagona jabuke, hiljadu vagona kruške i 500 vagona šljive. 

"Najveći problem voćara je plasman, zbog čega lokalna uprava u saradnji sa Vladom Republike Srpske, ali i institucijama na nivou BiH, mora da obezbijedi tržište za njihovu proizvodnju. Paradoks je da su potrebe za jabukom u BiH znatno veće od proizvodnje, a da ne možemo omogućiti da naši proizvođači plasiraju voće na domaće tržište", naglasio je Adžić. 

On je dodao da lokalna uprava radi na tome da pronađe strateškog partnera koji bi investirao i na području Gradiške izgradio pogon za preradu voća i povrća. 

"Spremni smo da damo maksimalno povoljne uslove za investiranje, jer bi na taj način podržali dvije najveće gradiške kompanije, ravničarsko Lijevče polje i brdsko-planinsko Potkozarje. Imamo nagovještaj da će sredinom oktobra u Gradišku doći predstavnici jedne austrijske kompanije koja je zainteresovana da gradi pogon za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda", naveo je Adžić. 

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić napomenuo je da je Ministarstvo za voćare obezbijedilo 500.000 KM za subvenciju nabavke 10.000 boks-paleta, obezbijedilo četiri miliona KM za otkup voća, te da su voćari podržani sa više od deset podsticajnih mjera. 

On je naveo da će voćari u Republici Srpskoj na 15.000 hektara zasada ove godine proizvesti oko 450.000 tona voća, što je 15 odsto više nego lani, te da je vrijednost ove proizvodnje oko 210.000.000 KM. 

Pašalić je istakao da je Vlada Srpske tokom proteklih godina uložila i znatna sredstva za razvoj i rad "Protivgradne prventive Republike Srpske" i da taj sistem daje značajne rezultate u zaštiti poljoprivredne proizvodnje. 

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da su ovakve izložbe voća veoma značajne, jer upoznaju potrošače o kvalitetu voća koje se proizvodi na ovim prostorima. 

On je naveo da su voćari izbrali krušku i šljivu, čija je cijena jako niska, te da je ovo voće bilo nešto lošijeg kvaliteta u odnosu na jabuku, koja je dobro rodila i oko 80 odsto proizvoda je prve klase. 

"Cijena jabuke još nije formirana, ali očekuje se da ona bude mnogo niža nego prošle godine. Voćari koji imaju hladanjače i ostave rod za kasniji plasman moći će u novembru jabuku prodati po nešto višoj cijeni nego što je u toku same berbe", kaže Dojčinović. 

Voćar iz Gornjih Podgradaca Darko Ilišević navodi da ima oko sedam hektara zasada pod šljivom i jabukom, da je šljivu obrao, a berba jabuke je u punom jeku, te da je godina rodna ali cijena nije zadovoljavajuća. 

"U rodnoj godini nikada ne očekujemo dobru cijenu i zaradu. Cijena je uvijek mnogo bolja kada voće manje rodi, a tada najviše zarade oni koji nisu pretrpjeli znatnije štete od elementarnih nepogoda", naglasio je Ilišević. 

Predsjednik mjesne zajednice Gornji Podgradaci Zvjezdan Panić kaže da je zadovoljan brojem izlagača i kvalitetom izloženog voća. 

On je naglasio da su i oni koji su mislili da izložbu voća ne treba organizovati u Gornjim Podgradcima sada uvidjeli da su Dani voća veoma kvalitetna i značajna manifestacija za potkozarski kraj. 

Manifestaciju 13. Dani voća "Potkozarje", koja se održava u okviru programa "Gradiške jeseni", organizovala je mjesna zajednica Gornji Podgradci, uz podršku opštine Gradiška.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.