Igor Radojičić

"Mozaik prijateljstva" nastavlja sa nesmetanim radom

  • 14.02.2019. 19:30

“Mozaik prijateljstva” nastaviće s nesmetanim radom, tvrdi gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Inspektorat im je juče dao, kako kažu, rok od dva dana da legalizuju objekat. Nalog za legalizaciju, već jutros je izdat. Za ovo se pobrinuo prvi čovjek Banjaluke. U Udruženju kažu - odluka inspektora im je teško pala. Tvrde, kada bi stavili katanac na javnu kuhinju, više od 950 korisnika ostalo bi gladno.

“Gradska odjeljenja, pošto je ovo naše vlasništvo, će provesti kroz Gradsku upravu postupak legalizacije. Udruženje nesmetano nastavlja dalje da radi. U decembru je dobilo dodatni prostor na spratu. Očekujemo da će na narednoj, ili onoj tamo, sjednici dobiti još proširen prostor, da može ovdje da pruži usluge svim onim građanima kojima to treba. Nažalost, ali i takve prostorije i prostori trebaju biti,” rekao je Radojičić.

“U sledećoj sedmici, gospodine Subašiću, ćete dobiti kaznu od četiri hiljade maraka, tri hiljade “Mozaik”, hiljadu ja i, naravno, zatvoriće, narod ovdje više neće moći dolaziti. To je mene šokiralo. Ja sam pitao da li ima primjedbu unutra na sve što je urađeno, građani grada Banjaluke što su pomogli, da li su uslovi tu dobri, naravno, nju to ne zanima. Nju zanima samo upotrebna dozvola,” rekao je Miroslav Subašić, predsjednik udruženja građana "Mozaik prijateljstva."

Iz Inspektorata Republike Srpske odgovaraju, “nisu izašli van okvira zakona i van okvira svojih ovlaštenja”. Kažu, udruženje je imalo rok od pet mjeseci, a ne dva dana, da uskladi svoj rad sa zakonom. Inspektor za socijalnu zaštitu nije tražio upotrebnu dozvolu. Kako kažu, redovno je kontrolisao udruženja koja obavljaju djelatnost iz socijalne zaštite. “Mozaik”, tvrde u Inspektoratu, nije ispunio uslove koji stoje u Rješenju ministra zdravlja i socijalne zaštite da bi mogao nastaviti obavljanje ove djelatnosti.

“Poslove iz djelatnosti socijalne zaštite, osim ustanova socijalne zaštite, mogu obavljati udruženja građana i druga lica u skladu sa zakonom, a na osnovu Rješenja ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o ispunjenosti uslova u pogledu postojanja prostora, opreme i broja stručnih i drugih radnika za obavljanje djelatnosti socijalne zaštite. Činjenica da se već osam mjeseci udruženju daje vrijeme kako bi obezbijedilo rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite o ispunjenosti uslova, govori o opredjeljenju inspekcije da pomogne udruženju da riješi sporno pitanje. Takođe, rješavanje ovog pitanja je neophodno u cilju zaštite i bezbjednosti korisnika usluga udruženja, a što je primarni cilj inspekcije,” saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske

Svi koji su uključeni u ovaj slučaj imaju zajedničku želju - da se što prije riješi.