Mostar: Pogoršana epidemiološka situacija, moguće zatvaranje

  • 10.03.2021. 14:07

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je pogoršana i moguće je zatvaranje, ako broj zaraženih virusom korona nastavi da raste, izjavio je direktor kantonalnog Zavoda za javno zdavstvo Nermin Avdić.

Avdić je na konferenciji za novinare rekao da je ovaj kanton ušao u treći talas epidemije i da su u posljednja 24 časa zabilježena 152 nova slučaja.

On je naveo da je sedmična incidencija prije mjesec dana bila 57 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana je 177, tri puta više.

Zdravstveni sistem ponovo počinje da se opterećuje, istakao je Avdić i dodao da to pokazuje jučerašnjih 12 teških slučajeva primljenih u mostarsku bolnicu.

- Ako pustimo da nam raste broj, strah me je da će se morati krenuti na onlajn nastavu i zatvaranje. To moramo spriječiti, ali samo poštovanjem mjera - rekao je Avdić.

Avdić je rekao da se širenje virusa može suzbiti samo provođenjem mjera, bez diskoteka, velikih svadbi i sahrana.

On je podsjetio da su zdravstvene institucije pozvale inspektore i policiju da djeluju na prekršioce mjera.

Prema njegovim riječima, Hercegovačko-neretvanski kanton danas kreće sa distribucijom vakcina koje je Srbija donirala Federaciji.

U ovaj kanton je stiglo 550 vakcina, a Avdić je napomenuo da se Vlada Srbije obavezala da će Federaciji poslati dodatnih 5.000 doza vakcine za revakcinaciju.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.