Rade Radivojac (91)

"Molio sam Boga za metak, da ne idem na klanje": Rade i danas pamti strahote iz Jasenovca

  • 07.05.2021. 17:58

Jasenovački logoraš Rade Radivojac (91) posvjedočio je Srni da se danas i sam sebi čudi što je u Drugom svjetskom ratu preživio muke u Jasenovcu.

Kako kaže, kada je ušao u taj ustaški konclogor, pozdravio se sa svim što je imao i molio Boga da se zapuca i da ga pogodi metak, da ne ide na klanje.

- Jasenovac Srbi nikada ne smiju zaboraviti. A, od nas koji smo tamo bili i ostali živi - nema ništa - poručio je Radivojac, koji je rekao da niko osim onih koji su preživjeli Jasenovac ne može opisati šta se dešavalo i radilo u tom logoru.

On je istakao da ga je slučajno priroda ostavila u životu, pa se sam nekad sebi čudi što je preživio te muke.

- To se ne može objasniti mlađoj generaciji, niti oni mogu vjerovati šta se sve tamo događalo jer tada nije bilo televizora i novina da to prenesu. U Jasenovcu su ogromnom većinom stradali Srbi i ja sam očevidac toga - rekao je Radivojac.

On je naglasio da su Srbi stalno dolazili željezničkim kompozicijama u logor.

- I kada dođe nova tura, starim logorašima se govorilo: "Idete kući", a zapravo su ih odvodili na strijeljanje - istakao je Radivojac, koji danas živi u Banjaluci.

On je rekao da Hrvati ne prikazuju ono što su radili niti istinu o tome šta je rađeno u Jasenovcu.

- Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo. Svake nedjelje dva puta voz je dolazio i dovozio ljude, uključujući ono što su ustaše okolo hvatale i dovodile u logor. Takođe, nisi mogao da živiš od smrada leševa koji su umirali u logoru - rekao je Radivojac.

On je naveo da se sjeća da su se logoraši, kada je padala kiša, molili samo kap da popiju, da dođu sebi, dok o jelu nije bilo ni govora.

Radivojac je istakao da mu ni danas nije jasno zašto partizani nisu htjeli da napadnu Jasenovac.

On je rekao da je Hrvatska imala vojsku zvanu domobrani, a da su sve ostalo bili zločinci.

Radivojac je penzionisani vozač i mehaničar koji je u struci nagrađivan od čuvene fabrike “Mercedes”, a rođen je u Donjim Orlovcima kod Prijedora, gdje su mu okupatori pobili roditelje 1941. godine.

O njegovoj golgoti u Jasenovcu ranije je snimljen dokumentarac "Dobrovoljno umro".

Тагови: