O iznosima je još rano govoriti

Moguće povećanje plata radnicima "ŽRS"

  • 04.04.2019. 19:18

Plate radnika "Željeznica Srpske" mogle bi da budu povećane. O procentu će još da pregovaraju, ali nezvanično, one najniže za radnike sa srednjom stručnom spremom koje su sada 440 maraka mogle bi da budu veće 20 odsto.

Veće plate rasle bi do 8 odsto. Nema kolektivnog ugovora, pa su sindikalci rješavanje tog probema predložili pravilnikom.

"To je najbrži najefikasniji način poslodavac je izrazio želju da hoće i može u ovom trenutku da se ide na povećanje plate da se ide kroz taj pravilnik o radu", kaže Goran Čamdžić, sindikat OŠV ŽRS.

O iznosima je rano govoriti, kaže uprava. Ipak, obim prevoza i uštede, daju osnov za to.

"Govore da smo u pravu kad smo na početku godine pravili procjene i panirali da u ovoj godini imamo osnova da razmišljamo o povećanju platu i poboljšanju statusa naših radnika", rekao je Zoran Ilinćić, v.d. generalnog direktora ŽRS.

Pomaka u pregovorima sindikalaca i uprave Željeznica Srpske ima i o sistematizaciji. Vodiće se računa o očuvanju radnika u izvršnim poslovima. 

"Tražili smo na nekim dijelovima što nam je i udovoljeno, po pitanju manevrista i to na nekim, većim čvorovima da se broj poveća s obzirom da ide povećanje posla i potreba za tim radnim mjestima", kaže Zlatko Marin, Sindikat samostalne transportne djelatnosti.

Ostaje da se u narednih desetak dana sve i formalno završi. Dogovoreno će na papir i u formi konačne verzije sistematizacije, a onda i prijedloga povećanja plata, ponovo pred sindikate.

Тагови: