Modriča: Uručeni ključevi stanova za 15 porodica izbjeglih i raseljenih lica

  • 17.12.2020. 16:45

U Modriči je danas 15 porodica izbjeglih i raseljenih lica dobilo ključeve stanova izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa "CEV dva", čime su zatvoreni svi kolektivni centri i alternativni smještaj na području ove lokalne zajednice.

Ključeve stanova u jednoj zgradi, čija je ukupna vrijednost 1.160.000 KM, uručili su ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije LJubo Ninković i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Lučić je rekao da su završetkom ovog projekta zatvoreni svi kolektivni centri i alternativni smještaj za izbjegla i raseljena lica na području Modriče.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je do sada, sa ovim projektom, u Modriči uložilo oko 7.000.000 KM za rješavanje stambenog pitanja izbjeglih i raseljenih lica, povratnika i nacionalnih manjina", izjavio je novinarima Lučić i naglasio da je projektom "CEV dva" planirano da do kraja 2022. godine u BiH budu zatvoreni svi kolektivni i alternativni centri.

Ninković je naveo da je prethodnih dana, osim u Modriči, riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih na području Kozarske Dubice i Gradiške.

"Trenutno je najveće gradilište u Doboju, gdje se nastoji riješiti problem više od 100 porodica", rekao je Ninković.

On je napomenuo da je Republički sekretarijat formirao komisiju za utvrđivanje broja izbjeglih i raseljenih kojima je potrebno riješiti pitanje smještaja, kao i da se procjenjuje da u Republici Srpskoj ima oko 5.000 lica bez trajnog smještaja.

Krekić je rekao da je useljevanjem 15 porodica u nove stanove konačno riješeno pitanje izbjeglih i raseljenih lica na području opštine Modriča.

"Danas je konačno završeno raspuštanje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, a stambeno je zbrinuto i nekoliko socijalno ugroženih porodica", naveo je Krekić, koji je odlazeći načelnik opštine Modriča, i izrazio zadovoljstvo što je tokom 16 godina njegovog mandata završeno pitanje stambenog zbrinjavanja izbjeglih, raseljenih i povratnika u Modriču.

Objekat, ukupne površine 728 metara kvadratnih, izgradilo je preduzeće "Braća Mićić" iz Modriče. Stanovi su od 40 do 70 kvadrata, a za potrebe stanara sagrađeni su i pomoćni objekti, te kotlovnica na pelet za centralno grijanje. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?