Teslić

Mladi zainteresovani za zanate

  • 08.05.2019. 16:57

Bravar i automehaničar, to su zanimanja koja i te kako imaju perspektivu, tvrde učenici teslićke Srednje škole "Nikola Tesla".

Dok svoje školovanje privode kraju kažu da ponude za zaposlenje već stižu. Domaća privreda vapi za zanatlijama. Ipak, neki će svoju sreću potražiti i u inostranstvu. 

"Radimo raznovrsne poslove. Izrada vrata naprimjer, varimo, brusimo i tako, garažna vrata".

"Školovanje je proteklo dobro. Poslije tražim sebi posao. Imam neke ponude u inostranstvu za bravara. Ovu školu sam upisao zato što volim. Naučio sam dosta toga, zavarivanje, rezanje, brušenje".

"Imam želju to da radim. Sviđa mi se taj posao i imam u planu u budućnosti to da radim i da se tim bavim", istakli su učenici. 

Prije godinu dana iz školskih klupa izašao je i Darko Čelarević. Za mladog automehaničara, spretnog u svom poslu, krize nema. Zaposlio se u lokalnoj automehaničarskoj radnji. Tu praksu obavljaju i đaci koji pohađaju smjer automehaničara. 

"Išao sam u školu, dobio sam posao već. Mislim bio sam na praksi u Elgrad firmi, a ovdje sam došao radi ovog programa. Gore sam radio teretni program, a zanimala su me auta. Došao sam tražiti posao i dobio", istakao je Darko Čelarević, automehaničar. 

"To su djeca jako divna, prije svega lijepo odgojena, pa je sa njima lako raditi. Imaju velike predispozicije da u životu uspiju dobro. Ako se posvetite djetetu, ide to brzo", naglasio je Saša Škavo, Automehaničarska radnja "Škavo", Teslić.

Osim u teslićkim preduzećima, veći dio prakse đaci obavljaju u školskim radionicama. Profesori učenicima prenose znanje kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada. 

"Da imaju uslove, dovoljno se mogu uključiti u proces, uslovi škole dozvoljavaju to. Stvar je individualna. Zavisi od kvaliteta učenika. Prošle godine sam imao konkretno jednu grupu – svi oni danas rade samostalno", rekao je Milovan Mrazić, profesor praktične nastave za automehaničare. 

"Učenik je poslije ove praktične nastave spreman da zadovolji i na poslovima bravara, varioca, čak i montera. Tako da je to jedno univerzalno zanimanje gdje se djeca dosta opredjeljuju", istakao je Aleksandar Babić, profesor praktične nastave za bravare.

Ove godine upisaćemo 24 učenika u kombinovani razred bravara i automehaničara, kažu u Srednjoj školi "Nikola Tesla". Tvrde da je posljednjih godina veće interesovanje učenika za zanate i trogodišnja zanimanja. 

"Interesovanje privrede je veliko za zapošljavanje učenika kada završe školu, ali i da praktičnu nastavu izvode kod njih u njihovim preduzećima", naglasio je Veso Đukanović, pomoćnik direktora Srednje škole "Nikola Tesla", Teslić. 

Kada je riječ o trogodišnjim zanimanjima, osim za automehaničare i bravare, budući srednjoškolci se mogu opredijeliti za varioce i obrađivače metala rezanjem. Ove školske godine u Srednjoj školi "Nikola Tesla" planiran je upis 188 učenika u osam odjeljenja. 
 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок