Mještani bilećkih sela strahuju od migranata

  • 15.07.2020. 19:20

"Sigurno tri godine da sam stražar pred sopstvenom kućom ovdje. Dodijalo, dodijalo više da se od njih živjet ne može". Ovako mještani sela Vranjska kod Bileće opisuju stanje sa migrantima. Samo nekoiko metara dalje dva Alžirca odmaraju u hladu. Izjavu nisu željeli dati, kažu da su umorni i da im je cilj Italija.

Ovaj put vodi od Bileće do Ljubinja, upravo oviim putem ali i okolnim brdima dnevno prođe na desetine migranata. Mještani kažu da više nema pravila, prolaze isto i danju i noću.

U proteklih tri godine se nismo pošteno naspavali, kažu nezadovoljni mještani. Strah je veliki ali i opravdan jer nezvani gosti svako malo kucaju na vrata, nekada ih u grupi bude po 20.

"Straha ne fali, da naiđe tuda toliko konja bojala bi se a ne toliko da dođe onih iz bijela svijeta", kaže Bojana Samardžić, mještanka.

"Ima tri godine da nasrću uvijek ovuda, traže vodu damo im vodu neka ih đavo nosu, damo im da jedu", dodaje Miro Novčić. 

"Ovo se pojačalo, obijanje kuća je nastavljenjo, obijanje mjesnih kancelarija i domova, uneređivanje i udar na naša vjerska osjećanja", kaže Milenko Kešelj.

Osim što su obili na desetine objekata, iza sebe ostavljaju hrpe smeća a na svakom koraku su potpisi i znakovi za sljedeće nezvane goste. Mještani kažu da su migranti počeli i da kradu, nedavno su ukrali auto koje je policija odmah pronašla, u baštama su svakodnevno a okomili su se i na sitnu stoku. Jeli su pokušali ukrasti jagnje.

"Mislim vuk, kad ja tamo a on mi uhvatio jagnje. Trza se ono ja kažem šta to radiš na zlo ti svanulo pusti mi jagnje. Da li vas je strah zaspati? jeste boga mi , zaključam kuću ali bubaju na vrata i na prozor", ističe Jela Novčić.

Još veći problem ovim ljudima su komšije koje na migrantima zarađuju. Taksi i usluge smještaja u Vranjskim cvjetaju. Na to če se staviti poseban akcenat poručuju iz policije i dodaju da je borba sa migrantskom krizom sada u vrijeme pandemije posebno teška.

"Jeste rizik svaki kontakt sa njima , obzirom da nam je nepoznanica kompletna njihova zdravstvena istorija. Međutim to nas neće spriječiti da koristeći zaštitnu opremu sprovodimo svoje mjere nad takvim licima", smatra Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Prema podacima Granične policije od početka godine sa područja Hercegovine odvraćeno je preko 800 migranata. Dosta migranata je i na području Trebinja i Huma kažu graničari. Malo je mještana pograničnih sela duž cijele Hercegovine da mogu mirno spavati jer se ovi nezvani gosti mogu vidjeti na skoro svakom pedlju hercegovačkog krša.