Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila

Mitrović: Traženje Srba u zastoju najviše zbog Instituta za nestale BiH

  • 30.07.2019. 17:45

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je proces traženja nestalih Srba u potpunom zastoju u BiH i da za to najveću odgovornost snosi Institut za nestala lica BiH.

"Proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom je zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, koji je neefikasan i birokratski", rekao je Mitrović za Srnu.

Mitrović smatra da bi traženje nestalih do sada bilo 90 odsto okončano da je taj proces ostao u nadležnosti entitetskih komisija.

Komentarišući današnje potpisivanje u Sarajevu radnih pravila i procedura za realizaciju protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Savjeta ministara u tehničkom mandatu i Vlade Srbije, kao i Hrvatske, Mitrović je rekao da je to bespotrebno i da predstavlja samo ponavljanje deklaracija, rezolucija koje su potpisane u više navrata na višem nivou sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

"Ovo je njihovo amnestiranje od odgovornosti za sve što do sada nije urađeno u procesu traženja nestalih, a trebalo je biti učinjeno. Ne vidim da je bilo sankcija zbog tih propusta", istakao je Mitrović.

On je zapitao kako ih nije stramota da više od 20 godina nakon rata potpisuju neke protokole i procedure u procesu traženja nestalih.

"Ko im je smetao do sada da sve to urade što sada najavljuju?", upitao je Mitrović.

Mitrović smatra da je nelogično da se tu pojavljuju predstavnici Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koji nemaju mandat da bilo kome šta narede, realizuju i sprovedu u ovom procesu.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Nikola Perišić danas je sa predsjednikom Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljkom Odalovićem u Sarajevu potpisao radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih između Vlade Srbije i Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Perišić je sa pomoćnikom ministra za boračka pitanja Hrvatske Stjepanom Sučićem potpisao pravila postupanja između Instituta i hrvatskog Ministarstva za boračka pitanja za sprovođenje Protokola o saradnji Vlade Hrvatske i Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.